Dom / EKONOMIJA / Globalni odgovor na koronavirus: dodatnih 50 milijuna eura EU-a za humanitarnu pomoć
Janez Lenarčič
Janez LENARCIC in the EP in Strasbourg. PHOTO: European Union

Globalni odgovor na koronavirus: dodatnih 50 milijuna eura EU-a za humanitarnu pomoć

Europska komisija danas je najavila da će za humanitarnu pomoć izdvojiti dodatnih 50 milijuna eura kako bi pomogla da se zadovolje humanitarne potrebe koje su u cijelom svijetu snažno porasle zbog pandemije koronavirusa. Ta je pomoć odgovor na sve brojnije pozive humanitarnih organizacija i globalni poziv UN-a.

Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, izjavio je: Pandemija koronavirusa uzrokovala je humanitarnu krizu golemih razmjera u zemljama koje su među najugroženijima na svijetu. Pandemija ugrožava sigurnost opskrbe hranom u zemljama čiji su javnozdravstveni sustavi ionako slabo razvijeni. Moramo odmah djelovati i zaštititi sve dijelove svijeta. To nam je u zajedničkom interesu. Važno je omogućiti humanitarcima da nastave spašavati živote.

Nova sredstva pomoći će ranjivim osobama zahvaćenima tom velikom humanitarnom krizom. U prvom je redu riječ o stanovništvu regije Sahela i jezera Čad, Srednjoafričke Republike, regije afričkih Velikih jezera, istočne Afrike, Sirije, Jemena, Palestine i Venezuele te etničkoj skupini Rohingya. Te će osobe tako dobiti pristup zdravstvenim uslugama, zaštitnoj opremi, vodi i sanitarnim uslugama. Sredstva će raspoređivati nevladine organizacije, međunarodne organizacije, agencije Ujedinjenih naroda te Crveni križ i Crveni polumjesec.

 

Kontekst

Povrh ovih 50 milijuna eura Europska komisija već je izdvojila znatna sredstva, ali i poduzela brojne humanitarne mjere radi zadovoljavanja najhitnijih potreba uzrokovanih pandemijom koronavirusa:

  • u veljači 2020. dodijelila je 30 milijuna eura Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Usto planira izdvojiti oko 76 milijuna eura za programe u okviru Plana Ujedinjenih naroda za globalnu humanitarnu pomoć, za što je potreban pristanak proračunskih tijela EU-a. Komisija i izravno financira rad nevladinih humanitarnih organizacija, Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji pružaju humanitarnu pomoć na terenu
  • humanitarni zračni most EU-a: Komisija je 8. svibnja najavila uspostavu humanitarnog zračnog mosta EU-a za prijevoz humanitarnih radnika i hitne opreme u nekima od najkritičnijih područja u svijetu. Taj je most dio odgovora na koronavirus. Na prvom letu 8. svibnja, koji je organiziran u suradnji s Francuskom, u Bangui u Srednjoafričkoj Republici prevezeno je 60-ak humanitarnih radnika iz raznih nevladinih organizacija i agencija EU-a te 13 tona humanitarnog tereta. Dvama kasnijim letovima za Srednjoafričku Republiku prevest će se još ukupno 27 tona humanitarne opreme. Drugo odredište u okviru ovog humanitarnog projekta EU-a bila je zapadnoafrička zemlja Sveti Toma i Prinsipe, u koju su 15. svibnja prevezeni humanitarni i zdravstveni radnici te 20 tona opreme. Let je organiziran u suradnji s portugalskom vladom i nekoliko humanitarnih partnerskih organizacija. Povratnim letom u Lisabon je repatrirano više od 200 građana EU-a i drugih putnika.

Povrh navedenih humanitarnih sredstava, u okviru pristupa Tim Europa Komisija i države članice izdvojile su oko 20 milijardi eura razvojne i hitne pomoći za kratkoročne i dugoročne potrebe u svijetu.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 6 = šest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>