Dom / POLITIKA / EU i Meksiko zaključili pregovore o novom trgovinskom sporazumu
mexico

EU i Meksiko zaključili pregovore o novom trgovinskom sporazumu

Europska unija i Meksiko danas su zaključili i posljednji element pregovora o svojem novom trgovinskom sporazumu. Povjerenik za trgovinu Phil Hogan i meksička ministrica gospodarstva Graciela Márquez Colín u današnjem su telefonskom razgovoru dogovorili točan opseg uzajamnog otvaranja tržišta javne nabave i visoku razinu predvidljivosti i transparentnosti u postupcima javne nabave. Slijedom toga EU i Meksiko sada mogu prijeći na potpisivanje i ratifikaciju tog sporazuma u skladu s pravilima i postupcima svakog od partnera.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izjavio je: Iako je većina naših napora u zadnje vrijeme usmjerena na nošenje s krizom izazvanom koronavirusom, radimo i na postizanja napretka u našem programu slobodne i poštene trgovine, koji je i dalje vrlo važan. Otvorenost, partnerstva i suradnja bit će još važniji kad nakon ove pandemije ponovo pokrenemo svoja gospodarstva. Zato mi je vrlo drago da dijelimo slična stajališta s našim meksičkim partnerima i da je naš kontinuirani rad sada urodio plodom. Današnji sporazum jasan je dokaz obostranog angažmana na unapređenju našeg programa partnerstva i suradnje. Ovaj će sporazum, kad stupi na snagu, pomoći i Europskoj uniji i Meksiku da podupru svoja gospodarstva i potaknu zapošljavanje.

Prema novom sporazumu gotovo sva trgovina robom između EU-a i Meksika odvijat će se bez carina. Sporazum sada obuhvaća i napredna pravila o održivom razvoju, primjerice obvezu učinkovite provedbe Pariškog sporazuma. Nadalje, ovo je prvi put da se EU sporazumio s jednom latinoameričkom zemljom o pitanjima povezanima sa zaštitom ulaganja. Jednostavniji carinski postupci pridonijet će povećanju izvoza.

Trgovinski sporazum integralni je dio šireg, tzv. Globalnog sporazuma, koji obuhvaća i zaštitu ljudskih prava te poglavlja o političkoj i razvojnoj suradnji. To će biti prvi trgovinski sporazum EU-a koji uključuje odredbe koje se odnose na borbu protiv korupcije, s mjerama usmjerenima na sprečavanje mita i pranja novca.

Od latinoameričkih zemalja EU-ov najvažniji trgovinski partner je Meksiko, s bilateralnom trgovinom robom u vrijednosti od 66 milijardi eura i trgovinom uslugama u vrijednosti od daljnjih 19 milijardi eura (podaci za 2019. odnosno 2018.). Vrijednost izvoza robe iz EU-a u Meksiko premašuje 39 milijardi eura godišnje. Trgovina robom između EU-a i Meksika više se nego utrostručila od stupanja na snagu prvotnog sporazuma sklopljenog 2001. Modernizirani sporazum o trgovini pomoći će da se taj snažan povijesni rast još pojača.

Sljedeći koraci

Pravna revizija sporazuma upravo se dovršava. Po dovršenju tog procesa, tekst sporazuma bit će preveden na sve jezike EU-a. Nakon prevođenja, Komisijin prijedlog bit će proslijeđen Vijeću i Europskom parlamentu radi potpisivanja i sklapanja sporazuma.

Kontekst

Ovaj trgovinski sporazum dio je šireg Globalnog sporazuma, kojim se utvrđuje okvir za odnos EU-a i Meksika i koji obuhvaća pitanja od širih zajedničkih interesa koja se ne ograničavaju samo na trgovinu, a uključuju politička pitanja, klimatske promjene i ljudska prava. Meksiko je bio prva država u Latinskoj Americi koja je potpisala Globalni sporazum s EU-om (1997.). Europska unija i Meksiko započeli su pregovore o ovom novom moderniziranom sporazumu u svibnju 2016. Dvije godine kasnije, u travnju 2018., postignut je načelni dogovor, pa su predmet daljnjih pregovora bila još samo neka neriješena tehnička pitanja. O njima je sada postignut dogovor.

mar

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


četiri − = 0

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>