Dom / POLITIKA / Građani će biti ključni sudionici Konferencije o budućnosti Europe
Meeting of the Conference of Presidents
Meeting of the Conference of Presidents

Građani će biti ključni sudionici Konferencije o budućnosti Europe

Na tematskim sastancima sudjelovat će građani iz raznih dijelova Europe
Reforme EU-a kreirat će se transparentnim, uključivim i uravnoteženim raspravama „odozdo prema gore“
Dozvolit će se preispitivanje Ugovora iz Lisabona i uspostave trajnog mehanizma za građansko sudjelovanje
Na sastancima mladih i građana trebale bi se utvrditi smjernice za nove reforme EU-a, navodi se u rezoluciji usvojenoj u srijedu.

Nakon rasprave s potpredsjednicom Komisije za demokraciju i demografiju, Dubravkom Šuicom, te Nikolinom Brnjac, predstavnicom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Parlament je rezoluciju o viziji o nadolazećoj Konferenciji o budućnosti Europe usvojio s 494 glasova za, 147 protiv te 49 suzdržanih.

Građani u središtu rasprave

Zastupnici u Europskom parlamentu žele da građani budu u središtu rasprava o rješavanju unutarnjih i vanjskih izazova koji nisu bili predviđeni u vrijeme potpisivanja Ugovora iz Lisabona. Ljudi različitog podrijetla, predstavnici civilnog društva i dionici na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini moraju biti uključeni u transparentne, uključive i uravnotežene rasprave „odozdo prema gore“ kako bi se utvrdili prioriteti EU-a usklađeni s problemima građana.

Parlament predlaže osnivanje nekoliko tematskih Građanskih foruma, koji će se birati prema kriterijima o ravnopravnoj zastupljenosti i proporcionalnosti, te najmanja dva Foruma mladih, a svaki od njih sastojao bi se od 200-300 građana s najmanje tri predstavnika iz svake države članice. Predstavnici građana raspravljat će o zaključcima foruma sa zastupnicima EP-a, predstavnicima nacionalnih parlamenata, ministrima u Vijeću, potpredsjednicima Europske komisije te predstavnicima drugih europskih institucija, tijela i socijalnim partnerima na posebnoj plenarnoj sjednici o Konferenciji.

Institucionalna obveza

Uz podršku na visokoj razini triju predsjednika glavnih Europskih institucija, Parlament je pozvao Vijeće i Komisiju da se obvežu na provođenje promjena ugovora. U usvojenom tekstu također se naglašava potreba razmatranja uvođenja stalnog mehanizma za sudjelovanje građana.

Predsjednik Parlamenta David Sassoli izjavio je na početku rasprave da „moramo preispitati sve mehanizme demokratskog upravljanja od europskih izbora. To treba učiniti u vezi s nacionalnim institucijama i s građanima Europe. Ulazimo u novo razdoblje reformi.“

Raspravu u Parlamentu možete pogledati ovdje:

Uvodne izjave predstavnice hrvatskog predsjedništva Nikoline Brnjac i potpredsjednice Komisije zadužene za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice

Izjava predsjednika Parlamenta Davida Sassolija i rasprava koja je uslijedila (prvi dio)

Rasprava (drugi dio)

Rasprava (treći dio)

Završne izjave Dubravke Šuice i Nikoline Brnjac

Idući koraci

Europski parlament prva je od tri glavne institucije EU-a koja je usvojila stajalište o organizaciji i opsegu nadolazeće Konferencije. Pregovori s Komisijom i Vijećem EU-a trebali bi biti okončani uoči početka Konferencije koja će započeti na Dan Europe 9. svibnja 2020. te će trajati do ljeta 2022.

Daljnje informacije

Stajalište Parlamenta odražava najnovije rezultate istraživanja javnog mišljenja. Prema rezultatima Parlametra iz rujna 2019., europski građani i dalje podupiru davanje važnije uloge Parlamenta, a podaci iz Standardnog Eurobarometra Komisije (studeni 2019., tablica 102) pokazuju da 83% ispitanika želi da se “glas građana EU-a više uzima u obzir pri donošenju odluka o budućnosti Europe”.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 + = deset

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>