Dom / LJUDI / EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije
Josep Borrell
Josep Borrell. PHOTO: European Union

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), sazvale konferenciju međunarodnih donatora u cilju prikupljanja pomoći za izbjeglice i migrante iz Venezuele.

Međunarodni donatori obvezali su se osigurati ukupno 2,544 milijarde eura (595 milijuna eura od toga su bespovratna sredstva), pri čemu će Europska unija i njezine države članice donirati 231,7 milijuna eura. Europska komisija osigurat će 144,2 milijuna eura za hitnu humanitarnu pomoć, srednjoročnu i dugoročnu razvojnu potporu i intervencije za sprječavanje sukoba. Europska investicijska banka najavila je 400 milijuna eura dodatnih zajmova za predmetnu regiju.

Visoki predstavnik / potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Europska unija nije zaboravila narod Venezuele. Danas smo okupili međunarodnu zajednicu u cilju osiguravanja dodatne pomoći za milijune raseljenih građana Venezuele i za zemlje Latinske Amerike koje su ih udomile. Zahvaljujem međunarodnim donatorima na njihovim nesebičnim donacijama. Danas smo skrenuli pažnju javnosti na jednu od najgorih izbjegličkih kriza u novijoj povijesti.

Povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Zbog pandemije koronavirusa prijeti pogoršanje već kritične situacije u regiji. Humanitarna pomoć EU-a doprinijet će osiguravanju hitne pomoći za 5 milijuna građana Venezuele koji su pod prijetnjom sile napustili svoje domove.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: Obveze koje smo preuzeli pokazuju koliko su važna partnerstva širom svijeta u reakcijama na probleme kao što je venezuelska migracijska kriza, uključujući i u kontekstu pandemije koronavirusa. Nastavit ćemo s aktivnostima na humanitarnom i razvojnom polju i graditi trajna partnerstva za održivi razvoj.

Pomoć EU-a za izbjeglice i migrante iz Venezuele

Sredstva Europske unije koja su danas prikupljena usmjerit će se na:

  • razvojnu pomoć, u iznosu od 70 milijuna eura, u cilju potpore socioekonomskoj integraciji migranata i izbjeglica iz Venezuele i potpore zajednicama koje su ih primile. Pomoć će se usmjeriti na sektore koji su najteže pogođeni pandemijom koronavirusa, a prednost će imati osnovne socijalne usluge, prije svega zdravstvo, promicanje ekonomskih perspektiva i sigurnija opskrba hranom. Pomoć će se rasporediti diljem regije, posebno u Kolumbiji, Peruu i Ekvadoru, gdje se nalazi većina izbjeglica i migranata
  • humanitarnu pomoć u iznosu od 67,7 milijuna eura za hitna djelovanja u regiji, uključujući u pograničnim područjima, radi potpore izbjeglicama, interno raseljenim osobama i drugim ugroženim skupinama te zajednicama koje su ih primile. Pomoć će biti usmjerena prije svega na osiguravanje zdravlja, zaštite, prehrane, obrazovanja, opskrbe vodom i adekvatnih sanitarnih uvjeta te psihosocijalne potpore.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici više od 50 dionika, kao i agencije Ujedinjenih naroda, međunarodne financijske institucije i predstavnici civilnog društva na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Kontekst

Ova donatorska konferencija dokaz je kontinuirane predanosti EU-a da pomogne izbjeglicama i migrantima iz Venezuele i zemljama regije u njezinu okruženju. EU i Španjolska, uz potporu UNHCR-a i IOM-a, pozvale su međunarodnu zajednicu da poveća potporu humanitarnim i razvojnim programima i raseljenom stanovništvu u regiji. Ta bi nastojanja trebala obuhvaćati potporu javnim službama, uključujući zdravstvene i obrazovne sustave u zemljama domaćinima. Organizirana je u skladu s obvezom koja je preuzeta na Konferenciji za solidarnost u Bruxellesu u listopadu 2019., kada je obećano da će se donatorska konferencija organizirati što je prije moguće.

Većina dodatnih financijskih sredstava EU-a uklapa se u financijski paket „Tima Europa”, u okviru kojeg su EU, njegove države članice i europske financijske institucije preusmjerili više od 20 milijardi eura za potporu zemljama partnerima EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa i njezinih posljedica, s naglaskom na najugroženije, uključujući migrante, izbjeglice i zemlje koje su ih primile.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Photo: Flickr

Svjetski dan humanitarnog osiguranja 2019

Godina 2019. obilježava 70. obljetnicu Ženevske konvencije, zbog toga Europska unija odaje počast obvezama onih ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− 1 = sedam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>