Dom / EKONOMIJA / Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji
Mariya Gabriel
Mariya Gabriel. PHOTO: European Union.

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, u kojem rezultate ostvarene u Europi analizira u globalnom kontekstu. U izvješću je istaknuta potreba za istraživanjem i inovacijama kako bi se podržao održiv i uključiv rast poduzeća, regija i zemalja te kako bi se osiguralo da nitko ne bude zapostavljen u procesu jačanja sustava za inovacije, posebice u slabije razvijenim regijama. Naglašeno je i koliko je važno osigurati da Europljani imaju vještine koje odgovaraju novim tehnološkim revolucijama, a istaknuta je i velika uloga politike istraživanja i inovacija u povećavanju produktivnosti poduzeća, što će dovesti do održivog otvaranja radnih mjesta i stvaranja vrijednosti. U izdanju tog dvogodišnjeg izvješća iz 2020. konkretno je predstavljeno 11 preporuka politike za potporu našem stanovništvu, planetu i blagostanju.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Istraživanja i inovacije u samom su središtu odgovora na dosad neviđenu krizu s kojom smo suočeni zbog pandemije koronavirusa. Izvješće o uspješnosti u području znanosti, istraživanja i inovacija iz 2020. pokazuje koliko su istraživanja i inovacije bitni za provedbu ekološke i digitalne tranzicije u Europi. Obzor 2020. i budući program Obzor Europa imaju ključnu ulogu u toj preobrazbi.

EU je jedan od vodećih aktera u znanstvenoj proizvodnji i izvrsnosti: iz EU-a je, primjerice, 25 % najčešće citiranih znanstvenih publikacija na temu klime i njih 27 % u području biogospodarstva. Kad je riječ o prijavama patenata u ta dva područja, EU je također na čelu s 24 % prijava u području klime i 25 % u području biogospodarstva. Međutim, potrebno je više raditi na tome da se rezultati istraživanja pretvore u održiva i utrživa rješenja te da se izgradi snažan europski istraživački prostor i poveća djelotvornost javnih istraživačkih sustava. Budući da digitalizacija uvelike utječe na istraživanja i inovacije, odgovarajućom kombinacijom politika trebalo bi poticati komercijalizaciju tehnoloških i znanstvenih inovacija i razvoj digitalnih vještina istraživačâ te istovremeno promicati otvorenu znanost i osiguravati dostatna ulaganja u visokokvalitetne podatkovne infrastrukture. Obzor Europa, EU-ov sljedeći okvirni program za istraživanja i inovacije, bit će ključan element u jačanju i usmjeravanju rada u području istraživanja i inovacija putem pristupa usmjerenog na misije i europskih partnerstava.

Na temelju izvrsnosti i vrhunskih rezultata EU-a u znanstveno utemeljenim istraživanjima i inovacijama, u izvješću o uspješnosti u području znanosti, istraživanja i inovacija predstavljeno je 11 preporuka o politikama grupiranih oko tri glavna stupa:

  • istraživanja i inovacije za siguran i pravedan prostor za čovječanstvo
  • istraživanja i inovacije za globalno vodstvo
  • istraživanja i inovacije za utjecaj na gospodarstvo i društvo.

Njihovom zajedničkom provedbom omogućuje se da istraživanja i inovacije pomognu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i njihovu redovitom uključivanju u politike i inicijative EU-a koje će doprinijeti postizanju pravedne, klimatski neutralne i digitalne Europe te istovremenom povećanju konkurentnosti europskih poduzeća i regija.

 

Kontekst

U izvješću o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija analizira se dinamika istraživanja i inovacija, rezultati Europe u području znanosti i inovacija te njihovi pokretači. U tom se izvješću makroekonomska analiza utemeljena na pokazateljima kombinira s detaljnim analitičkim istraživanjem kako bi se dobili rezultati kojima se može služiti ciljana publika u području istraživanja i inovacija, kao i oblikovatelji politika i analitičari u području ekonomije i financija. To je treće izdanje dvogodišnje publikacije Glavne uprave Europske komisije za istraživanje i inovacije. Prethodno izdanje (iz 2018.) dostupno je ovdje.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Janez Lenarčič

Globalni odgovor na koronavirus: dodatnih 50 milijuna eura EU-a za humanitarnu pomoć

Europska komisija danas je najavila da će za humanitarnu pomoć izdvojiti dodatnih 50 milijuna eura ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


2 − dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>