Dom / EKONOMIJA / Usvojen EU proračun za 2017. godinu: bolja potpora mladima i inicijativama za rast
PHOTO © European Union

Usvojen EU proračun za 2017. godinu: bolja potpora mladima i inicijativama za rast

Zastupnici su za proračun za sljedeću godinu osigurali bolju potporu za nezaposlene mlade i dodatne fondove koji će podržati srednje i malo poduzetništvo, infrastrukturne projekte, istraživanje i program mobilnosti studenata Erasmus+. Brojke za 2017. iznose 157.86 milijardi eura u odobrenim sredstvima za preuzimanje obveza i 134.49 milijardi eura u odobrenim sredstvima za plaćanje.

Vijeće je formalno odobrilo tekst 28. studenoga, a Parlament ga je usvojio na plenarnoj sjednici u Bruxellesu 1. prosinca. Predsjednik EP-a ga je potpisao, čime ovaj tekst postaje zakonodavni akt.

Mladi, zapošljavanje i rast:

EP je osigurao da se Inicijativi za zapošljavanje mladih dodijeli dodatnih 500 milijuna eura radi pružanja djelotvornog odgovora na problem nezaposlenosti mladih. Dodatnih 200 milijuna eura namijenit će se za programe rasta i zapošljavanja kao što su COSME (konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva), Instrument za povezivanje Europe (CEF), Obzor 2020 i Erasmus +.

Izbjeglice i migracijska kriza:

Zastupnici su također osigurali 728 milijuna eura za fondove namijenjene migracijama, uključujući i 28 milijuna eura više za UNRWA podršku palestinskim izbjeglicama (ukupno € 310 milijuna) i 3 milijuna više kako bi se podržali mirovni pregovori na Cipru (ukupno € 34.8 milijuna).

Revizija u sredini razdoblja višegodišnjeg financijskog okvira (VFO):

U raspravi s Vijećem o reviziji u sredini razdoblja višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2014.-2020. Ivan Korčok, u ime slovačkog Predsjedništva, obećao je reviziju paketa koji će omogućiti “mobiliziranje više od 6 milijardi eura za najznačajnije prioritete do kraja ove financijske perspektive “, te fleksibilniji proračun.

Izvjestitelji Parlamenta Jan Olbrycht (EPP, Poljska) i Isabelle Thomas (S&D,Francuska) suzdržano su pozdravili trud Vijeća, te podsjetili zastupnike da o ovom prijedlogu države članice još moraju dogovoriti zajedničko stajalište“. Još uvijek pregovaramo i još nismo postigli naše ciljeve, rekao je Jan Olbrycht.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 × = trideset šest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>