Dom / POLITIKA / Sporazum između SAD-a i EU-a o zaštiti osobnih podataka u razmjeni radi provedbe zakona
PHOTO © European Union

Sporazum između SAD-a i EU-a o zaštiti osobnih podataka u razmjeni radi provedbe zakona

Krovni sporazum između EU-a i SAD-a o zaštiti podataka (“Umbrella Agreement”) koji se razmjenjuju za potrebe provedbe zakona usvojen je velikom većinom glasova zastupnika u četvrtak. Sporazumom se želi osigurati visoki, obvezujući standardi za zaštitu podataka koji se razmjenjuju između policije i tijela za provedbu zakona s obje strane Atlantika.

Sporazum pokriva prijenos svih osobnih podataka, kao što su imena, adrese ili kaznene evidencije, razmijenjene između EU-a i SAD-a za sprječavanje, otkrivanje, istraživanje i procesuiranje kaznenih djela, uključujući terorizam.

“Obris transatlantske zaštite podataka postaje jasan”, rekao je izvjestitelj Jan Philipp Albrecht (Zeleni, Njemačka). “U budućnosti ćemo konačno imati visoke, obvezujuće standarde i jaka prava za građane s obje strane Atlantika kada se podaci razmjenjuju između policije i tijela za provedbu zakona. Nakon šest godina pregovora, podižemo zaštitu podataka s SAD-om na novu razinu. Temeljna prava građana biti će bolje zaštićena nego danas. Sporazum nije pravni temelj za prijenos podataka, nego štiti one podatke koji su već legalno razmjenjuju. Tijela za zaštitu podataka mogu provjeriti usklađenost u svakom trenutku”, dodao je izvjestitelj Albrecht.

Sporazumom će se osigurati da građani s obje strane Atlantika imaju pravo na:

– obavijest u slučaju povrede sigurnosti podataka
– ispravljanje netočnih informacija
– sudsko obeštećenje na sudu.
Određuju se i ograničenja na daljnji transfer podataka i razdoblja zadržavanja.

Prijedlog kluba zastupnika ALDE i GUE, koji su tražili da Europski sud pravde ocijeni sukladnost ovog sporazuma s Ugovorom EU-a, nije usvojen.

Nakon što je EP odobrio tekst, Vijeće može sad usvojiti konačnu odluku te zaključiti međunarodni ugovor.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


šest − = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>