Dom / EKONOMIJA / EU luke: zastupnici podržali pravila o jasnijim korisničkim naknadama i javnim subvencijama
PHOTO © European Union

EU luke: zastupnici podržali pravila o jasnijim korisničkim naknadama i javnim subvencijama

Naknade koje EU luke primaju od brodskih linija i financiranje od strane vlada, trebali bi postati jasniji zahvaljujući novim pravilima koja su europski zastupnici usvojili u srijedu.

“Nakon 15 godina rasprave o europskoj politici luka, konačno smo našli sporazum koji određuje budući pristup: postojeći modeli za upravljanje mogu se zadržati i po prvi put stavili smo naglasak na dobre radne uvjete, koji su glavni dio konkurentnosti luka, rekao je izvjestitelj Knut Fleckenstein (S&D, Njemačka).

Nedostatak jasnih pravila o javnom financiranju lučke infrastrukture i naknada za korištenje koči investiranje u luke, tvrdi Europska komisija. Uz pomoć novih pravila luke EU-a, koje zapošljavaju oko 470 000 osoba, trebale bi postati učinkovitije i atraktivnije za investitore.

Ova pravila primijenit će se na više od 300 morskih luka EU, na primjer i na Rijeku, navedenih u transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T). Pravila uključuju zahtjev za luke da jasno pokažu u svojim računovodstvenim sustavima javna sredstava koja su primili i da poboljšaju transparentnost. Države članice EU-a također bi trebale osigurati učinkovit postupak za obradu pritužbi.

Učinkovitije usluge

Da bi se osigurala visoka kvaliteta usluga, pravila uključuju nove uvjete za pružatelje usluga koji moraju osigurati da zaposlenici dobivaju potrebnu obuku, s posebnim naglaskom na zdravlje i sigurnost.

U uredbi se navodi da je lučki sustav Unije raznovrstan te obuhvaća mnogo različitih modela za organizaciju lučkih usluga. Upravljačko tijelo luke trebalo bi biti u mogućnosti ograničiti broj pružatelja lučkih usluga ako okolnosti iziskuju takvo ograničenje. Postoje uvjeti ako se žele postaviti minimalni zahtjevi pružatelju usluga za plovila namijenjena tegljenju ili vezivanje, prikupljanje brodskog otpada ili ograničenja broja pružatelja tih usluga. Na primjer, luke bi mogle ograničiti broj pružatelja usluga kako bi se osigurala sigurnost i održivost okoliša

Teretne i putničke usluge također će biti podložne pravilima financijske transparentnosti, no organizacija tih lučkih usluga ostat će u nadležnosti nacionalnih tijela.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 − = nula

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>