Dom / EKONOMIJA / Gradovi i regije imaju ključnu ulogu u stabilizaciji Sredozemlja, poručuju lokalni čelnici
Markku Markkula
Markku Markkula

Gradovi i regije imaju ključnu ulogu u stabilizaciji Sredozemlja, poručuju lokalni čelnici

Praktična suradnja na lokalnoj razini nužna je ako sredozemne zemlje žele uspješno ovladati izazovima koje su uzrokovali sukobi u Siriji i Libiji, migracije i klimatske promjene, poručili su 19. siječnja lokalni politički čelnici Euro-mediteranske skupštine regionalnih i lokalnih vlasti (ARLEM).

„Izvori napetosti i nestabilnosti na Sredozemlju takve su prirode da iziskuju stalnu i vrlo praktičnu suradnju,“ izjavio je Markku Markkula , predsjednik Europskog odbora regija i supredsjednik ARLEM-a, organizacije koja okuplja lokalne političare iz Europske unije i zemalja na Sredozemlju.

Njegov supredsjednik Hani Abdelmasih , gradonačelnik Beit Sahoura u Palestini, izjavio je da bi „naši gradovi trebali povećati dosadašnju suradnju. Na primjer, u okviru nove Europske politike susjedstva lokalne bi vlasti trebale imati veću ulogu nego što je to sada slučaj.“

Na godišnjem zasjedanju ARLEM-a održanom u Nikoziji na Cipru usvojeno je osam preporuka i dva izvješća (o razvoju gradova i pristupu zaposlenju) čiji je cilj pridonijeti oblikovanju politika koje usvajaju Europska unija i sredozemne države.

Eleni Loucaidou , zamjenica gradonačelnika Nikozije i autorica izvješća o zapošljavanju posebno je naglasila „borbu protiv nepravednih predrasuda koje utječu na status žena na tržištu rada“ te je izjavila da bi „jednaka prava za žene sve više trebalo smatrati ključnim preduvjetom“ za dobivanje financijskih sredstava EU-a. Fawzi Masad , gradonačelnik jordanskog glavnog grada Ammana i autor izvješća o razvoju gradova na Sredozemlju (koje je ARLEM danas usvojio), izjavio je da društveni trendovi, uključujući ubrzanu urbanizaciju južnog i istočnog Sredozemlja, iziskuju od gradova da postanu „otporniji“ i da osiguraju otvaranje novih radnih mjesta.

Članovi ARLEM-a također su se dogovorili da provedu niz inicijativa u obliku studija, projekata i političke suradnje na polju migracija, javne uprave, energije i klime te prava žena.

Najavljene su i konkretne preliminarne ponude za potporu općinama u Libiji, koja je prvi puta bila zastupljena u ARLEM-u. Gradonačelnik Tripolija, Abdelrauf Beitelmal , naveo je administrativni kapacitet, zdravstvenu skrb, prijevoz, policijsku službu, gospodarenje otpadom te rani odgoj i obrazovanje kao područja na kojima bi libijske lokalne vlasti mogle imati posebnu korist od potpore gradova i regija EU-a. Gradonačelnik Nikozije, Constantinos Yiorkadjis , predložio je platformu putem koje bi lokalne vlasti EU-a mogle koordinirati i usmjeravati svoju potporu Libiji.

G. Markkula podržao je tu zamisao u ime Europskog odbora regija te je izjavio da je reakcija lokalnih i regionalnih vlasti u EU-u opravdala povjerenje koje je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, iskazala gradovima kao potencijalnoj stabilizirajućoj snazi u Libiji.

Česta tema na zasjedanju bio je pritisak koji kretanje milijuna izbjeglica i migranata vrši na tisuće zajednica diljem Europe i Sredozemlja.

G. Markkula pozdravio je prijedlog u vezi s programom za zapošljavanje izbjeglica koji je osmislio Eurochambers, udruga poduzeća iz cijelog EU-a.

Tri agencije Ujedinjenih naroda održale su prezentacije u kojima su istaknule razmjere izazova koji predstavlja nagli porast broja izbjeglica i migranata posljednjih godina. Raghed Assi , iz Programa UN-a za razvoj, skrenuo je posebnu pozornost na stanje u Libanonu koji ima najveći broj izbjeglica po stanovniku na svijetu. „Libanon čini nemoguće,“ upozorio je.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ četiri = 5

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>