Dom / EKONOMIJA / O rizicima, dobrobitima i regulativi virtualnih valuta u Europskom parlamentu
bitcoin

O rizicima, dobrobitima i regulativi virtualnih valuta u Europskom parlamentu

Europska regulativa o virtualnim valutama ne smije priječi granice sprječavanja i borbe protiv kriminala, složili su se stručnjaci tijekom saslušanja u Odboru za gospodarstvo 25. siječnja. Govorili su o rizicima i dobrobitima virtualnih valuta kao što je bitcoin te s njima povezanoj tehnologiji. Parlament priprema izvješće o virtualnim valutama koje će biti na glasovanju u Odboru u travnju.

Digitalne valute

Virtualne valute kao što je bitcoin omogućuju korisnicima da prenose novac bez posrednika (banaka) a koristi tehnologije kao što je blockchain uz pomoću kojih se stvara baza podataka svih transakcija čime se sprječava prijevara. Ovime se stvara povjerenje između kupaca i prodavača, eliminirajući potrebu za vanjskom verifikacijom.

Izvjestitelj Jakob von Weizsäcker (S&D, Njemačka) naglasio je kako postoji mnogo ulagača koji imaju nade kako će jedna primjena tehnologije dovesti do prekretnice. “Pravo je pitanje koliko smo spremni, kao vlade i zakonodavci, za takvu revoluciju.”

Koristi i rizici

Mnogi stručnjaci spomenuli su da se transakcije u virtualnim valutama jeftinije, brže, sigurnije i više transparentne. Primavera De Filippi, znanstvenica u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja u Parizu, kaže kako se tehnologiju može smatrati vrstom regulatorne tehnologije koja omogućuje da se zakoni provode transparentno i efikasnije. “Rješava problem kontrole kontrolora”.

Virtualne valute imaju pred sobom i brojne izazove. “Ne štite korisnike, a postoje i rizici u stabilnosti platformi, izmjene cijena i klasičnih internetskih prijetnji kao što su krađa i gubitak podataka”, rekao je Olivier Salles iz Europske komisije.

Bitcoin je u prošlosti povezan s nezakonitim aktivnostima kao što je pranje novca i trgovina zabranjenom robom – uglavnom zbog toga što omogućuje anonimne transakcije.

“Zapravo, gotovina je bolja za anonimne transakcije”, naglašava Sean Ennis, ekonomist OECD-a. Kako je rekao, vlasništvo virtualnih valuta se može pratiti, što omogućuje veliku količinu analiza transakcija. Isto je rekao Jeremy Millar iz Magister Advisors: “lakše je prepoznati zločin u Bitcoinovima nego u gotovini”. Naglasio je kako valutu više ne koriste jedino računalni kriminalci i stručnjaci već velike tvrtke koje nastoje zadovoljiti postojeća pravila.

Postoji li potreba za EU regulativom?

Većina stručnjaka slaže se o kako treba proširiti trenutno zakonodavstvo o virtualnim valutama. “Jedan od izazova nije koliko brzo i koliko detaljno trebamo regulirati već kako pravilno nadzirati brze tehnologije”, rekao je Salles te dodao kako Komisija razmatra regulativu virtualnih valuta u sklopu odgovora na terorističke napade u Parizu.

Millar je rekao da ne postoji osnova za generičku regulativu, međutim, Bitcoinu bi koristila harmonizacija europske politike.

Siân Jones suosnivač foruma Europske digitalne valute i Blockchain poručio je zastupnicima kako zakonodavstvo treba graničiti na borbu protiv pranja novca i financiranja terorističkih organizacija.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


8 + pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>