Dom / POLITIKA / Odbor za vanjske poslove EP-a ocijenio napore u reformama u Srbiji i na Kosovu u 2015. godini
region

Odbor za vanjske poslove EP-a ocijenio napore u reformama u Srbiji i na Kosovu u 2015. godini

Početak pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji i napredak koji je pritom dostignut u normaliziranju odnosa među Srbijom i Kosovom pozdravljen je u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta u dvjema rezolucijama koje su potvrđene u četvrtak, 28. siječnja. Naglašeno je kako bi poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije pomoglo i priznanje države Kosovo od strane svih država članica EU.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su napredak koji je postignut u 2015. godini u normaliziranju odnosa između Srbije i Kosova te pozvali Beograd i Prištinu da nastave s potpunom i pravovremenom provedbom sporazuma koji su dosad dogovoreni, napominjući pritom da je to jedan od uvjeta za pristupanje Srbije Europskoj uniji.

Srbija

“Srbija je ostvarila značajan napredak na svojem putu prema Europskoj uniji. Otvaranje prvih poglavlja u prosincu 2015. godine bilo je zasluženo prepoznavanje napretka postignutog u zadnjim mjesecima, osobito u normaliziranju odnosa s Kosovom. Pred Srbijom stoji još mnogo posla, ali ova država može biti sigurna da ima potpunu potporu Europskog parlamenta u svojem trudu”, kazao je izvjestitelj Europskog parlamenta, David McAllister (EPP, Njemačka).

U rezoluciji o Srbiji, koja je prošla s 50 glasova za, dva protiv i četiri suzdržana, pozdravlja se otvaranje početka pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji. Poziva se Srbiju da nastavi sustavne reforme te da osigura da rad sudaca i tužitelja te medija bude oslobođen političkih utjecaja. Osim toga, poziva se i na intenziviranje napora u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kosovo

Današnje glasovanje još jednom šalje snažnu poruku da budućnost neovisnog Kosova leži u rukama Europske unije. Zastupnici Europskog parlamenta još jednom su pozvali EU da službeno prizna Kosovo te pet država članica koje odbijaju priznati Kosovo da uklone blokadu”, rekla je izvjestiteljica Europskog parlamenta Ulrike Lunacek (Zeleni, Austrija). Međutim, ovo izvješće zasjenio je niz nasilja unutar i izvan Skupštine Kosova u posljednjih nekoliko mjeseci. Apelira se na sve sudionike da djeluju za dobrobit Kosova na odgovoran način, podržavajući nenasilna rješenja i izlaz iz ove krize, dodala je Ulrike Lunacek.

Zastupnici Europskog parlamenta naglašavaju kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, ratificiran u Europskom parlament 21. siječnja 2016. godine, pruža snažan poticaj za reforme i stvara put za integraciju Kosova u EU. Medijska i zakonodavna neovisnost, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i reforme tržišta rada samo su neka područja od velike važnosti, stoji u rezoluciji.

Zastupnici Europskog parlamenta su također uzeli u obzir da pet država članica EU još uvijek nisu službeno priznale Kosovo, dodajući da će, ukoliko sve zemlje članice EU priznaju Kosovo, to doprinijeti većoj stabilnosti u regiji i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Odluka o Kosovu donijeta je s 37 glasova za, 12 glasova protiv i devet suzdržanih.

Sljedeći koraci

Parlament će glasovati o spomenutima rezolucijama na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 4. veljače.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 + = sedam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>