Dom / LJUDI / Ograničavaju se cijene poziva unutar EU-a i poboljšava sustav za alarmiranje
Telecom package - Young people calling on their cellphone.
Telecom package - Young people calling on their cellphone.

Ograničavaju se cijene poziva unutar EU-a i poboljšava sustav za alarmiranje

  • Međunarodni pozivi unutar EU-a ograničeni su na 19 centi po minuti, a SMS-ovi na 6 centi
  • Prikladan radio spektar za 5G mrežu dostupan do 2020.
  • Obavezni mobilni sustav alarmiranja (“obrnuti 112”)

 

Eurozastupnici su odobrili telekomunikacijski paket koji ograničava cijene poziva unutar EU-a, otvara mogućnost za uvođenje super brze 5G mreže do 2020. i stvara sustav alarmiranja u slučaju opasnosti.

 

Europski parlament u srijedu je potvrdio privremeni sporazum s Vijećem ministara o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija (EECC), postignut u lipnju ove godine. Sporazum je potvrđen s 584 glasa za, 42 glasa protiv i 50 suzdržanih, dok ga je Tijelo europskih regulatora za elektroničku komunikaciju (BEREC) usvojilo sa 590 glasova za, 63 glasa protiv i u 23 suzdrža.

 

Nova pravila omogućit će građanima visoku brzinu veze, dok će pozive učiniti sigurnijima i pristupačnijima unutar EU-a, pružajući nužnu predvidljivost operatera za poticanje ulaganja u brzi internet.

 

Niže cijene, veća brzina i bolja sigurnost za korisnike pametnih telefona

 

Pravilo “Surfaj kao kod kuće” ukinulo je naknade za roaming 2017. Novi zakon ograničava cijenu poziva prema drugim državama članicama EU-a na 19 centi po minuti i SMS na 6 centi, počevši od svibnja 2019. godine, čime će komunikacija unutar EU-a postati cjenovno pristupačnija

 

Korisnici pametnih telefona također će postati zaštićeniji, a za servise poput Skyepa i WhatsAppa osnažit će se sigurnosni zahtjevi, uključujući i enkripciju. Uvodi se i pravo na zadržavanje telefonskog broja mjesec dana nakon otkazivanja ugovora, pravo na povrat neiskorištenih sredstava na računu uslijed otkazivanja ugovora te kompenzaciju u slučaju odgode ili zlouporabe prebacivanja.

 

Države članice morat će osigurati uvođenje 5G mreže do 2020. kako bi se postigao cilj “5G plana EU-a” da barem po jedan veliki grad u svakoj od država članica do 2020. ima uvedenu 5G mrežu.

 

“Obrnuti 112”

 

Ukoliko dođe do katastrofe i slučaja opasnosti pogođeni građani moraju biti obaviješteni putem SMS poruke ili mobilne aplikacije. Države članice imat će 42 mjeseca za uvođenje sustava nakon što uredba stupi na snagu.

 

Više predvidljivosti za operatere

 

Kako bi se dostigla potrebna razina ulaganja u infrastrukturu i 5G mreže i kako bi se postigla potreba za povezivanjem, novi zakon pruža poboljšanu predvidljivost za ulaganja te potiče rizik i razmjenu troškova među telekom operaterima.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam + 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>