Dom / MOTO/PUTOVANJE / Zaštita vanjskih granica: provjera putnika kojima nije potrebna viza
Meeting of the EP Conference of Presidents
Meeting of the EP Conference of Presidents

Zaštita vanjskih granica: provjera putnika kojima nije potrebna viza

Europski parlament usvojio je u  četvrtak nova pravila prema kojima će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza morati dobiti odobrenje prije putovanja u EU.

 

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) trebao bi biti operativan 2021. godine, a primjenjivat će se na više od 60 zemalja, čijim državljanima nije potrebna viza.

 

Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere putnika i ustanoviti da li njihova prisutnost na području država članica predstavlja rizik za sigurnost, rizik od nezakonitog useljavanja ili visok rizik od epidemije. Ako bude potrebno, uskratit će se  odobrenje putovanja.

 

Ako nema razloga za daljnju analizu, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo. Očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva.

 

Sustav će se primjenjivati na državljane trećih zemalja izuzete od obveze posjedovanja vize. Prije nego što krenu na put, morat će ispuniti e-obrazac s osobnim podacima (ime, datum i mjesto rođenja, spol i nacionalnost) i podacima o putovnici. Uključena su pitanja o prijašnjem kažnjavanju i putovanju u zone zahvaćene sukobima.

 

Podnositelj zahtjeva će za svaki zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura. Izdano odobrenje bit će valjano tri godine.

 

Pitanja o kaznenim evidencijama i putovanja u zone zahvaćene sukobima

 

Podnositelj zahtjeva također će morati obavijestiti vlasti o svim presudama za teška kaznena djela (poput terorizma, seksualnog iskorištavanja djece, krijumčarenja ljudi ili droga, ubojstva i silovanja), boravka u određenim ratnim zonama i o bilo kakvim prethodnim administrativnim odlukama u kojima se traži da napuste zemlju tijekom posljednjih deset godina.

 

Dodatne provjere rizika

 

Svaka će aplikacija automatski biti provjerena sa svim relevantnim bazama podataka kako bi se provjerilo, između ostalog, da li je prijavljena putna isprava prijavljena kao izgubljena ili ukradena i da li se osoba traži radi uhićena. Velika većina podnositelja zahtjeva odmah će dobiti odobrenje za putovanje.

Ako postoji bilo kakva sumnja, podaci se osobno provjeravaju i rizik se procjenjuje individualno.

 

Sljedeći korak

 

Nakon glasovanja u Parlamentu prijedlog moraju službeno prihvatiti ministri država članica u Vijeću.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Sustainable mobility. Clean transport system. Low emission mobility.Clean alternative vehicule.

Europski parlament podržao smanjenje emisija stakleničkih plinova i planove za šumarstvo kako bi se ispunili Pariški ciljevi

Do 2030. godine ugljični dioksid (CO2) koji se oslobađa u transportu, poljoprivredi, građevini i otpadu, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 × = pedeset četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>