Dom / POLITIKA / Smanjuje se broj eurozastupnika nakon europskih izbora u 2019
parlament

Smanjuje se broj eurozastupnika nakon europskih izbora u 2019

Broj zastupnika u Europskom parlamentu umjesto dosadašnjih 751 trebao bi se nakon Brexita smanjiti na 705, ostavljajući mjesta za nove članice, stoji u usvojenom tekstu.

 

Od 73 zastupnička mjesta koje ima Ujedinjena Kraljevina, njih 46 bi se ostavilo u pričuvi za buduća proširenja, ili jednostavno neće biti popunjena čime će se smanjiti veličina Europskog parlamenta.

 

Preostalih 27 britanskih mjesta rasporedit će se na 14 država članica koje su podzastupljene u Europskom parlamentu. Hrvatska po tome dobiva jedno mjesto i imala bi 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika.

 

Tablica s dodijeljenim mjestima državama članicama

 

Tekst također naglašava da će se nova raspodjela primjenjivati ​​samo ukoliko Ujedinjena Kraljevina napusti EU.

 

Sljedeći korak

 

Današnje  glasanje konačna je potvrda predložene raspodjele zastupničkih mjesta, te se još očekuje zeleno svjetlo čelnika EU-a na summitu u Bruxellesu 28. i 29. lipnja. Odluka će stupiti na snagu dan nakonobjavljivanja u Službenom listu EU-a.

 

Kontekst

 

Članak 14. Ugovora o Europskoj uniji navodi da Europski parlament ne smije imati više od  750 zastupnika, plus predsjednik.

 

Također, zastupljenost treba biti “degresivno proporcionalna”, a minimalni prag je 6 članova iz svake države članice. Nijednoj državi članici ne dodjeljuje se više od 96 mjesta.

 

Degresivna proporcionalnost treba ispuniti dva uvjeta:

 

  • omjer između broja stanovnika i broja mjesta svake države članice prije zaokruživanja na cijele brojeve razlikuje se u odnosu na njihov odgovarajući broj stanovnika na takav način da svaki član Europskog parlamenta iz države članice s većim brojem stanovnika zastupa više građana nego svaki član Europskog parlamenta iz države članice s manjim brojem stanovnika

 

  • što veći broj stanovnika ima država članica, veća su njezina prava na veći broj mjesta u Europskom parlamentu.

 

 

Raspodjela mjesta u Europskom parlamentu odražava demografska kretanja u državama članicama.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


dva × = 10

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>