Dom / EKONOMIJA / ŽENE I MEDIJI U HRVATSKOJ

ŽENE I MEDIJI U HRVATSKOJ

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom, organizira tribinu naslova „Žene i mediji u Hrvatskoj“ koja će se održati u petak, 9. ožujka 2018. s početkom u 10 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma (1. kat).

 

Povod za tribinu je izvješće Europskog parlamenta o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru u EU-u. Tematski fokus tribine bit će na zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama u medijima u Hrvatskoj, o čemu će raspravljati zastupnici u Europskom parlamentu Marijana Petir i Tonino Picula, ravnateljica HINA-e Branka Gabriela Vojvodić te urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum. Raspravu će moderirati Domagoj Novokmet s N1.

 

Prisutne će uvodno pozdraviti voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dok će raspravu uvodnim izlaganjem otvoriti Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

 

Od 11.30 do 12.30 održat će se prigodni program za studente, na kojem će govoriti Ana-Marija Vuković, urednica sportske redakcije na Novoj TV i dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega slijedi prikazivanje kratkog dokumentarnog filma „Ravnopravnost“ autorice Danijele Stanojević.

 

Izvješće Europskog parlamenta o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru u EU-u je u prvom redu usmjereno na položaj žena u medijima, u ulogama novinarki i komentatorica, ali skreće pozornost i na nedovoljnu zastupljenost žena na položajima na kojima se donose odluke.

 

Žene zauzimaju između 30 i 40 % rukovodećih položaja u medijima u EU-u, unatoč činjenici da čine većinu diplomiranih u toj struci. Taj nesrazmjer može utjecati na stvaranje sadržaja i fokusa medija, a usto može dovesti i do produbljenja općeg jaza u plaćama i mirovinama žena i muškaraca, stoji u tekstu.

 

U izvješću se navodi da je zastupljenost žena u javnim medijima u EU-u u prosjeku niska i na visokim strateškim i operativnim položajima te u upravnim odborima (2017. žene su zastupljene na izvršnim položajima s 35,8 %, na neizvršnim položajima s 37,7 %, a u upravnim odborima s 33,3 %). Iako su trenutačno nedovoljno zastupljene u javnim medijima, žene ipak u javnim medijima imaju veće izglede da se zaposle ili da budu promaknute na visoke položaje nego u privatnim medijskim organizacijama.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


šest − = 2

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>