Dom / POLITIKA / Obavijest o plenarnoj sjednici, 12. – 15. ožujka

Obavijest o plenarnoj sjednici, 12. – 15. ožujka

Proračun EU-a nakon 2020. mora odgovarati ambicijama

EU treba poticati istraživačke programe te podupirati mlade ljude i male tvrtke, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije Europskog parlamenta za sljedeći dugoročni proračun EU-a. Rasprava je u utorak, a glasanje u srijedu.

Sljedeći višegodišnji financijski okvir (VFO) treba nastaviti podupirati poljoprivrednu i regionalnu politiku, ali i financirati nove prioritete kao što su sigurnost, obrana ili migracije. te nadoknaditi manjak u proračunu nakon odlaska Ujedinjene Kraljevine, stoji u nacrtu teksta.

Da bi stupio na snagu, novi proračun treba pristanak Europskog parlamenta. Zastupnici upozoravaju da se „ne može sklopiti sporazum o VFO-u bez odgovarajućeg napretka u vezi vlastitih sredstava”, drugim riječima, bez napretka na prihodovnoj strani proračuna. Izdaci i prihodi trebali bi se stoga tretirati kao jedan paket.

Prihodi

Osim teksta o VFO-u, Parlament će raspravljati i glasati o rezoluciji koja zagovara održavanje postojećih vlastitih sredstava i postupno uvođenje novih, poput poreza na financijske usluge, udjela poreza od tvrtki u digitalnom sektoru ili poreza za okoliš. Sukladno tome treba smanjiti izravne doprinose zemalja članica EU na temelju BNP-a.

Više informacija nalazi se ovdje.

Kontekst

Više od 94 % proračuna EU-a odlazi građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima i tvrtkama. Administrativni troškovi EU-a čine manje od 6 % ukupnog iznosa, a plaće čine oko polovicu od tih 6 % (izvor Europska Komisija).

Sljedeći korak

Ova dva teksta Europskog parlamenta doprinos su zakonodavnom prijedlogu Europske komisije koji će biti predstavljen u svibnju 2018.

Oba teksta pozivaju na započinjanje pregovora bez odlaganja između Parlamenta, Komisije i Vijeća kako bi se postigao sporazum prije Europskih izbora 2019. godine.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


5 × šest =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>