Dom / EKONOMIJA / Zastupnici usvojili obuhvatne prijedloge Istražnog odbora o poreznim prijevarama
EP Press conference - Phosphate additives in kebab meat
EP Press conference - Phosphate additives in kebab meat

Zastupnici usvojili obuhvatne prijedloge Istražnog odbora o poreznim prijevarama

U borbi protiv utaje poreza moramo imati otvorene registre stvarnih vlasnika, učinkovitu zaštitu zviždača i pravila za porezne posrednike.

 

Preporuke su dio reforme koje je predložio Istražni odbor za ispitivanje navodnih kršenja i nepravilnosti u primjeni prava Unije u području pranja novca, izbjegavanja plaćanja poreza i utaje poreza (PANA).

 

Glavne preporuke od strane Odbora su:

 

  • uspostavljanje standardiziranog, redovito ažuriranog, javno pristupačnog i povezanog registra krajnjeg stvarnog vlasništva komercijalnih i nekomercijalnih trustova, zaklada i sličnih pravnih oblika;
  • reguliranje poreznih posrednika uz pomoć poticaja s kojima će ih se odvratiti od bavljenja utajom poreza i izbjegavanjem plaćanja poreza i štićenja krajnjih stvarnih vlasnika;
  • uspostavljanje zajedničke međunarodne definicije za pojmove offshore financijskog centra, porezne oaze, oaze bankovnih tajni, nekooperativnih poreznih jurisdikcija i zemalja u kojima postoji visok rizik od pranja novca;
  • zajamčiti zviždačima učinkovitu zaštitu i adekvatnu financijsku pomoć;
  • poziv na uvođenje učinkovitih, razuvjeravajućih  sankcija i na razini EU-a i na razini država članica za banke i posrednike koji su svjesno, namjerno i sustavno uključeni u protuzakonite porezne režime ili režime pranja novca;

 

Donošenje zakona o poreznoj politici na razini EU-a trenutno zahtijeva jednoglasnu odluku država članica. Europski zastupnici pozivaju da se taj zahtjev zamijeni kvalificiranom većinom glasovanja u Vijeću.

 

Citati

 

„Ovaj odbor je ostvario svoju svrhu na način da jasno poručuje da je potrebna borba protiv pranja novca i izbjegavanja poreza ali ne zalažemo se za potpunu eliminacijuporeznog natjecanja. Protiv smo da kompanije moraju dokazivati da su platile porez već to treba biti zadaća poreznih tijela”, izjavila je Dubravka Šuica.

 

„Sprječavanje poreznih prijevara i utaja važno je ne samo za pravednu i ravnopravnu tržišnu utakmicu nego i za razvoj čitavog društva i države. Konkurencija porezima je poželjna, ali to ne znači stvaranje poreznih oaza i bijeg od obveza prema državama gdje se ekonomska korist ostvaruje. Samo zajedničkim radom i to na razini svih država svijeta, a ne samo Europske unije, možemo spriječiti nove „Panama i Paradise paper“ afere. Zato podržavam i aktivno sudjelujem u radu PANA odbora u Europskom parlamentu kojim potičemo Europsku komisiju, OECD i druge institucije na što aktivniju ulogu u uređivanju poreznih sustava i sprječavanju prijevara“, izjavila je Ivana Maletić.

 

„Nakon objave Panamskih dokumenata ključno je vratiti povjerenje javnosti te osigurati poštene i transparentne porezne sustave. Potrebna je uzajamna suradnja i razmjena informacija između država članica kako bi se učinkovitije borile protiv pranja novca. Rješavanje ovih problema mora postati politički prioritet“, izjavila je Marijana Petir.

 

„Današnjim izglasanim obuhvatnim prijedlozima za uklanjanje prakse otkrivene u aferi „Panamski dokumenti” omogućit će se bolja regulacija financijskih posrednika, bolja zaštita zviždača i jedinstvena definicija poreznih utočišta. Malteška vlada mora biti transparentna i nepristrana, a slučajevi kao što je bilo ubojstvo novinarke Daphne Caruna Galizia, koja je istraživala Panamske dokumente, a koje je zgrozilo Maltu i cijelu Uniju, više se nikada ne smiju ponoviti“, rekla je Željana Zovko.

 

„Panama Papers bio je primjer koji je pokazao da niti članice EU nisu otporne na utaje poreza i  pranje novca! Zemlje članice moraju bolje surađivati s EU institucijama u borbi protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. S&D će inzistirati na minimalnoj obveznoj poreznoj stopi, a na europskim institucijama je da priznaju kako porezna utočišta postoje i unutar EU te poduzmu odgovarajuće mjere“, rekao je Tonino Picula.

 

Sljedeći korak

 

Konačno izvješće i preporuke bit će proslijeđeni Komisiji i Vijeću.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


dva + 9 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>