Dom / ZDRAVLJE / Fosfat u kebab mesu: prijedlog Europske komisije prolazi

Fosfat u kebab mesu: prijedlog Europske komisije prolazi

Rezolucija koja se protivi odobrenju fosfata u kebabu nije uspjela dobiti apsolutnu većinu od 376 zastupnika u utorak.

 

Prihvaćen je prijedlog Komisije kojim bi se dopustilo korištenje fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata (E 338-452) u kebab mesu – bilo da se radi o ovčetini, janjetini, teletini, govedini ili peradi.

 

Rezolucijom Europskog parlamenta pozvano je na blokiranje planova za dopuštanje uporabe fosfata u kebab mesu, bar dok se ne objave rezultati znanstvene studije koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane.

 

Kontekst

 

Europski zastupnici ističu da je izvješće Komisije iz 2017. godine pokazalo da se u nekim državama članicama pogrešno interpretirao zakon Europske unije koji se odnosi na proizvode od mesa i njihovu pripremu, što je rezultiralo nedostatkom ujednačene primjene zakona.

 

Citati

 

„Fosfati se u mesnim ražnjićima koriste već desetljećima, ne postoje neupitni dokazi da su oni štetni za zdravlje čovjeka, a i količina njihovog unosa u organizam kroz ‘kebab’ je zanemariva, stoga ne smatram opravdanim zahtjeve Socijalista i Zelenih oko zabrane ‘kebaba'”, izjavila je Dubravka Šuica.

 

„Protivim se širokoj uporabi fosfata u hrani i pićima ali smatram da se ovom problemu treba ozbiljnije pristupiti te istražiti moguće učinke fosfata na potrošače i u drugim prehrambenim namirnicama i piću a ne samo u kebabu. Prosječni građanin EU kroz 1.5 litru Cole unese u organizam više fosfata nego tijekom cijele godine putem brze hrane pa je pravo pitanje štite li socijalisti i zeleni multinacionalne kompanije kada tu činjenicu u svojoj rezoluciji prešućuju“, rekla je Marijana Petir.

 

„Potrebno je provesti dodatna istraživanja, prikupiti još informacija i onda pronaći rješenje koje s jedne strane neće zatirati tradiciju, a ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi svog proizvoda umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutno dostupne na tržištu“, naglasio je Tonino Picula.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam − = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>