Dom / EKONOMIJA / Unija za Mediteran obvezuje se na borbu protiv strukturne nezaposlenosti
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Unija za Mediteran obvezuje se na borbu protiv strukturne nezaposlenosti

Zemlje članice Unije za Mediteran odredile su ključne mjere za rješavanje trajnog problema nezaposlenosti na Sredozemlju, posebno mladih i žena.

Na trećoj ministarskoj konferenciji o zapošljavanju i radu, koja je danas održana u Jordanu, ministri zemalja članica Unije za Mediteran ponovno su potvrdili svoju predanost suradnji u svladavanju izazova povezanih sa zapošljavanjem, zapošljivosti i pristojnim radom. Europska komisija, koju predstavlja VP Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, i jordanski ministar rada, Njegova Ekscelencija Ali AL-Ghezawi bili su supredsjedatelji dvodnevnog sastanka Unije za Mediteran.
Povjerenica Thyssen izjavila je: U nekim zemljama na sredozemnoj obali čak polovina mladih nema posao. Ne možemo to dopustiti. Pristojni poslovi i prilike za dobar život među najboljim su mjerama za ulaganje u našu budućnost. Stoga je vrijeme za novi poticaj našoj suradnji u okviru Unije za Mediteran. Potrebna su nam uključiva tržišta rada koja će pružati jednake prilike svima: ženama i muškarcima, mladima i starima, visokoobrazovanima i onima koji prekinu školovanje.
Ministar AL-Ghezawi istaknuo je: Sve južne zemlje suočavaju se s visokom nezaposlenošću, uglavnom žena i mladih. Moramo razmišljati o inovativnim idejama za poticanje gospodarskog rasta kao najdjelotvornijeg čimbenika otvaranja radnih mjesta i ublažavanja utjecaja nezaposlenosti na društveno-gospodarske aspekte uzimajući u obzir učinak sirijske krize na te zemlje. Također moramo pronaći bolji mehanizam povezivanja vještina i radnih mjesta, povećanja utjecaja žena u gospodarstvu te poticanja postupaka formalizacije.
Glavni tajnik Unije za Mediteran, Njegova Ekscelencija Fathallah Sijilmassi, izjavio je: Danas smo se okupili kako bismo ojačali regionalnu dimenziju naših zajedničkih nastojanja za jačanje ljudskog kapitala, što je ključ stabilnosti i sigurnosti u regiji. U središte naših inicijativa regionalne suradnje moramo staviti zapošljivost mladih kako bi naši mladi postali aktivni sudionici u društveno-gospodarskoj budućnosti regije.
Na cjelodnevnom sastanku raspravljalo se o sljedećim gorućim pitanjima u regiji: poticanju otvaranja radnih mjesta, povećanju zaposlenosti i zapošljivosti mladih (uključujući reguliranje ponude i potražnje, posredovanje pri zapošljavanju i jačanje javnih službi za zapošljavanje) te promicanju socijalnog dijaloga. Ministri su raspravljali i o načinima da se pridonese rastu, pristojnom radu i uključivanju, na primjer olakšavanjem prelaska s neslužbenog na službeno gospodarstvo i svladavanjem izazova koji proizlaze iz izbjegličke krize.
Raspravljalo se i preporukama za strukturne i održive politike te reformama kojima bi se potaknulo otvaranje radnih mjesta. Ministri su odlučno podržali integrirani dvosmjerni pristup, koji obuhvaća i potražnju i ponudu na tržištu rada. To znači da se uz mjere u obliku makroekonomskih politika i rasta koji predvodi privatni sektor (potražnja) trebaju poduzimati i mjere u području strukovnog osposobljavanja i zapošljivosti (ponuda). Zajednički je prioritet prelazak sa neformalnog na formalno zapošljavanje kako bi se zajamčila kvaliteta radnih mjesta. U tu su svrhu ministri potaknuli nacionalna tijela da, u skladu s postojećim naporima MOR-a, aktivno podrže taj prelazak.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


četiri + 8 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>