Dom / EKO/OKOLIŠ / EU radi na daljnjem pooštravanju pravila trgovine divljim vrstama na globalnom sastanku na vrhu o očuvanju divljih vrsta
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

EU radi na daljnjem pooštravanju pravila trgovine divljim vrstama na globalnom sastanku na vrhu o očuvanju divljih vrsta

Predstavnici 182 države i EU-a okupili su se 24. rujna na 17. konferenciji stranaka UN-ove Konvencije o trgovini ugroženim vrstama (CITES CoP17) u Johannesburgu u Južnoj Africi kako bi se usuglasili u pogledu konkretnih mjera za bolju zaštitu nekih od najranjivijih vrsta na planetu.

EU će prvi put sudjelovati kao punopravna članica CITES-a i zahtijevat će strože međunarodne mjere protiv krijumčarenja divljih vrsta, u skladu s Akcijskim planom EU-a protiv krijumčarenja divljih vrsta. EU snažno podržava nastavak zabrane trgovine bjelokosti.
Od 24. rujna do 5. listopada 2016. održat će se 17. sastanak Konferencije stranaka UN-ove Konvencije o trgovini ugroženim vrstama (CITES CoP17) u Johannesburgu u Južnoj Africi. On služi kao forum strankama na kojem preispitivanjem provedbe Konvencije CITES, koja obuhvaća više od 35 000 biljnih i životinjskih vrsta, osiguravaju da trgovina ostane zakonita, sljediva i održiva te donose nove obvezujuće mjere za zaštitu divljih vrsta.
EU i države članice, koje zastupa povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, imat će u Johannesburgu usuglašene stavove i ambiciozan plan. EU će predložiti razmatranje pitanja krijumčarenja divljih vrsta i s njim povezane korupcije, određivanje međunarodnih standarda za trgovinu lovačkim trofejima kojima bi se osiguralo da je takva trgovina moguća samo ako je zakonita i održiva. Također predlaže uključivanje dodatnih morskih (morski psi) i drvnih vrsta (palisandar) te egzotičnih vrsta kućnih ljubimaca (gmazovi) u CITES ili povećanje stupnja njihove zaštite u okviru CITES-a (papige i sisavci) jer su one meta neodržive ili nezakonite međunarodne trgovine.
Povjerenik Vella izjavio je: EU se ponosi svojim položajem svjetskog predvodnika u borbi protiv krijumčarenja divljih vrsta. Gledamo na CITES CoP kao na priliku da nastupimo još odlučnije u borbi protiv krijumčarenja divljih vrsta i korupcije koja ga potiče. U sklopu CITES-a surađivat ćemo s partnerima na punoj provedbi novog Akcijskog plana EU-a za zaštitu divljih vrsta. Stvaramo globalni savez među zemljama kako bismo zaštitili divlje vrste u njihovim prirodnim staništima, blokirali tranzitne točke i iskorijenili nezakonitu potražnju.
EU će posebno podupirati nastavak zabrane međunarodne trgovine bjelokosti te će ustrajati na donošenju strogih mjera protiv trgovine bjelokosti, kao i trgovine koja negativno utječe na nosoroge, tigrove, velike čovjekolike majmune, ljuskavce ili palisandar.
Napori EU-a dio su šireg pristupa u borbi protiv nezakonite trgovine divljim vrstama. U tu svrhu EU je ove godine već postigao dogovor o sveobuhvatnom Akcijskom planu protiv krijumčarenja divljih vrsta koji će institucije EU-a i države članice zajednički provoditi do 2020.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 7 = deset

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>