Dom / POLITIKA / Carinska unija: Zaplijenjena roba u Uniji tijekom 2015.
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Carinska unija: Zaplijenjena roba u Uniji tijekom 2015.

 

Prema novim podacima koje je danas objavila Europska komisija, procjenjuje se da su carinska tijela iz cijelog EU-a tijekom 2015. zaplijenila pet milijuna krivotvorenih predmeta više nego u prethodnoj godini.

To znači da se količina oduzete robe povećala za 15 % u odnosu na 2014. godinu. Na vanjskim granicama EU-a zadržano je više od 40 milijuna proizvoda u vrijednosti od gotovo 650 milijuna EUR za koje postoji sumnja da povređuju pravo intelektualnog vlasništva.
U današnjem su izvješću koje se temelji na provedbi prava intelektualnog vlasništva u EU-u navedeni i podaci za svaku kategoriju zadržanih proizvoda, a oni se odnose na zemlje podrijetla, obuhvaćena prava intelektualnog vlasništva i načine kojima se prevozila takva roba.
Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Osobno sam se uvjerio da nas carinska tijela diljem EU-a odlično štite od krivotvorene i ponekad opasne robe, no očito je da kriminalna aktivnost kojom se naše unutarnje tržište preplavljuje lažnim i nezakonitim proizvodima ne jenjava. Kako bi osigurala visoku razinu zaštite prava intelektualnog vlasništva u EU-u Komisija će i dalje surađivati s carinskim tijelima, međunarodnim partnerima i industrijom.
Među artiklima koji se najviše zadržavaju cigarete su i dalje na prvom mjestu (27 %), dok proizvodi za svakodnevnu upotrebu koji bi mogli biti opasni za zdravlje i sigurnost potrošača poput pića, toaletnih proizvoda, lijekova, igračaka i električnih kućanskih uređaja zajedno čine 25,8 % ukupne količine zaplijenjene robe. Kina je ponovno glavna zemlja podrijetla krivotvorene robe (41 %), a slijede ju Crna Gora, Hong Kong, Malezija i Benin.
Iz Benina dolazi velika količina prehrambenih proizvoda, dok je Meksiko glavni izvor krivotvorenih alkoholnih pića, a Maroko drugih pića. Malezija je glavna zemlja podrijetla toaletnih proizvoda, Turska odjeće, a Hong Kong krivotvorenih mobilnih telefona i pripadajuće opreme, memorijskih kartica, računalne opreme, CD-a, DVD-a i upaljača. Najviše je krivotvorenih cigareta porijeklom bilo iz Crne Gore, a lijekova iz Indije. Više od 91 % zadržane robe uništeno je ili su, u suradnji s nositeljima prava na povrijeđenu robnu marku, pokrenuti sudski postupci za utvrđivanje povrede.
Izvješće Komisije o carinskim aktivnostima na provedbi prava intelektualnog vlasništva objavljuje se od 2000. na godišnjoj razini i temelji se na podacima koje su joj dostavile carinske uprave država članica. Ti su podaci važni i za analiziranje povreda prava intelektualnog vlasništva koje provodi OECD.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− 7 = jedan

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>