Dom / EKONOMIJA / Pravedno oporezivanje
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Pravedno oporezivanje

Europska komisija počinje s radom na sastavljanju EU-ova prvog zajedničkog popisa nekooperativnih poreznih jurisdikcija predstavljanjem pretprocjene („pregleda stanja prema pokazateljima”) svih trećih zemalja prema ključnim pokazateljima.

Sada je na državama članicama da odaberu koje bi se zemlje trebale detaljnije analitički pregledati tijekom sljedećih mjeseci kako bi se točno odredile zemlje koje ne poštuju pravila u pogledu oporezivanja.
U siječnju 2016. Komisija je pokrenula proces od tri koraka za izradu EU-ova zajedničkog popisa u okviru šire agende EU-a za suzbijanje utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. EU-ov zajednički popis nekooperativnih jurisdikcija imat će mnogo veću važnost od trenutnog mnoštva nacionalnih popisa za suradnju sa zemljama koje nisu članice EU-a i koje odbijaju usklađivanje s međunarodnim standardima dobrog upravljanja u području oporezivanja. EU-ov će popis spriječiti i one koje agresivno zloupotrebljavaju nepodudarnosti među različitim nacionalnim poreznim sustavima.
Konačni popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija namjerava se objaviti do kraja 2017. Države članice već su dale svoju podršku tom pristupu, a snažno ga podupire i Europski parlament.
Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: U Europskoj uniji ozbiljno shvaćamo svoje međunarodne obveze u pogledu dobrog upravljanja u području oporezivanja. Razumije se da i od drugih zemalja očekujemo isto. Sa svojim partnerima želimo pravedne i otvorene rasprave o poreznim pitanjima jer se ta pitanja tiču svih nas koji smo dio globalne zajednice. EU-ov popis bit će naš alat za odnose s trećim zemljama koje odbijaju igrati pošteno.
Kako je osmišljen pregled stanja:
Komisijinim pregledom stanja namjerava se državama članicama pomoći u utvrđivanju zemalja s kojima bi EU trebao započeti razgovor u pogledu pitanja dobrog upravljanja u području oporezivanja. Osmišljen je da bi se započeo proces pomoći u pružanju informacija državama članicama kada odlučuju o tome koje bi zemlje trebalo započeti analitički pregledavati.Analizirane su sve zemlje koje nisu članice EU-a i sve porezne jurisdikcije u svijetu kako bi se utvrdio njihov rizik za olakšavanje izbjegavanja plaćanja poreza. Ta se pretprocjena temeljila na širokom rasponu neutralnih i objektivnih pokazatelja, uključujući gospodarske podatke, financijsku aktivnost, institucijske i pravne strukture te osnovne standarde dobrog upravljanja u području oporezivanja.

Prvi je korak pregled stanja koji činjenice o svakoj zemlji predstavlja s obzirom na tri neutralna pokazatelja: gospodarske veze s EU-om, financijsku aktivnost i čimbenike stabilnosti. Zemlje koje se ističu u te tri kategorije zatim se uspoređuju s obzirom na ostale pokazatelje rizika, kao što je njihova razina transparentnosti ili potencijalna upotreba povlaštenih poreznih režima.

Pregled stanja ne predstavlja prosudbu o trećim zemljama, a nije ni preliminarni popis EU-a. Zemlje se prema pokazateljima pregleda stanja mogu isticati iz brojnih razloga, čak i ako nisu prijetnja poreznim osnovicama država članica. Pregledom stanja namjerava se pomoći državama članicama u sužavanju izbora pri odlučivanju o tome koje će zemlje detaljnije analitički pregledati s obzirom na perspektivu dobrog upravljanja u području oporezivanja, a to je sljedeći korak u procesu uvrštavanja na popis EU-a. Za vrijeme uvrštavanja na popis EU će usko surađivati s OECD-om te će uzeti u obzir OECD-ove ocjene standarda transparentnosti u jurisdikcijama.

Daljnji koraci
Pregled stanja predstavljen je 14. rujna stručnjacima država članica na sastanku Skupine za Kodeks o postupanju za oporezivanje poslovanja. Na temelju rezultata, Skupina za Kodeks odlučit će o trećim zemljama koje su relevantne za analitički pregled i koje bi ministri financija trebali podržati prije kraja godine. Analitički pregled odabranih trećih zemalja trebao bi započeti sljedećeg siječnja u svrhu dobivanja prvog EU-ova popisa nekooperativnih poreznih jurisdikcija prije kraja 2017.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet − 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>