Dom / EKONOMIJA / EP usvojio prijedlog uredbe o europskoj graničnoj i obalnoj straži
Photo: Flickr
Photo: Flickr

EP usvojio prijedlog uredbe o europskoj graničnoj i obalnoj straži

EP je u srijedu usvojio nova pravila o Europskoj graničnoj i obalnoj straži kojom bi se povezala agencija za granice Frontex s tijelima država članica nadležnima za upravljanje granicama. Prema ovom planu, tijela država članica nastavit će se baviti svakodnevnim upravljanjem vanjskim granicama, ali ako dođe do pritiska na vanjskim granicama, država članica moći će zatražiti pomoć od Europske agencije za graničnu i obalnu stražu, koja će moći brzo razmjestiti timove granične straže na granice te države članice domaćina.

“Uredba o europskoj graničnoj i obalnoj straži osigurati će sigurnije i bolje upravljanje vanjskim granicama EU-a. Ova Uredba nije čarobni štapić koji može riješiti migracijsku krizu s kojom se EU suočava ili čime će se potpuno vratiti povjerenje u Schengensku zonu, ali je je itekako potreban prvi korak “, rekao je izvjestitelj Artis Pabriks (EPP, LV).

U slučajevima kada se država članica suočava s povećanim pritiskom na svojim vanjskim granicama, kao što je nerazmjeran migracijski pritisak ili prekogranični kriminal, brze granične intervencije te raspoređivanje timova europske granične i obalne straže mogu biti privremeno raspoređeni ili na zahtjev države članice ili odlukom Vijeća. Obje strane, dotična država članica i EBCG, moraju usuglasiti operativni plan prije slanja timova na granicu. Ako dotična država članica ne postupi u skladu s odlukom Vijeća, a situacija predstavlja prijetnju za Schengenski prostor, druge države EU će moći ponovno uvesti kontrole na svojim granicama s dotičnom državom.

 Pričuva službenika i opreme

Agencija neće imati svoju vlastitu stražu, ali će imati pričuvu službenika graničnog nadzora (njih 1500) koje osiguravaju države članice. Zastupnici su osigurali da timovi pričuvnih službenika graničnog nadzora imaju opremu na raspolaganju koja će im biti dostupna u roku od 10 dana, nakon što je operativni plan dogovoren.

EBCG Agencija biti će odgovorna Europskom parlamentu i Vijeću.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 × sedam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>