Dom / POLITIKA / Europa mora učiniti više za svoju obranu
logo2

Europa mora učiniti više za svoju obranu

Tesnija suradnje na području sigurnosti i obrane postaje sve važnija. Tijekom summita NATO-a u Varšavi danas, EU i NATO će potpisati izjavu usmjerenu na jačanju suradnje i utvrđuje efektivnu podjelu odgovornosti. Pitali smo Estonskog liberalnog predstavnika Europskog parlamenta Urmasa Paetu, koji radi na izradi izvještaja o Europske obrane unije, da li su zemlje EU spremne na rad na sigurnosti.

 

Vi ste pripremili izvješće o Uniji europske obrane. Mislite li da je sazrelo vrijeme za to u trenutnoj Brexit krizi?

Kratak odgovor je da, budući da je potrebno mnogo više ciljane suradnje u području obrane i sigurnosti u Europskoj uniji.

Mislim da je čak sad već malo kasno, ako pogledamo na ono što se događa u neposrednom susjedstvu Europe: bilo da je to nestabilnost u susjednim zemljama, bilo da se radi o pitanjima vezanim za terorizam, ali i na agresivno ponašanje Rusije u posljednjih nekoliko godina.

Osim toga, SAD ima veliku odgovornost za europsku sigurnost kroz NATO, ali ja ne mislim da je to prikladno. Europa mora preuzeti mnogo više brige za vlastitu sigurnost. To znači suradnju,a to također znači više proračunskih sredstava i obrambenih proračuna i zato smatram da je moj izvještaj veoma aktualan. Na kraju, moramo imati vrlo jasnu političku poziciju o tome kako se Europska obrambena suradnja treba razvijati.

Kako će u budućnosti zajedničke europske obrambene i sigurnosne agencije raditi uz NATO? Što očekujete od samita NATO-a u Varšavi u tom pogledu?

Prvo mislim da bi NATO i EU trebali puno više surađivati nego do sada. Na primjer, NATO je donio odluku da se poveća broj NATO vojnika u nekim zemljama istočne Europe, ali to zahtijeva stvari kao što je infrastruktura da bi mogli da smeste sve te ljude. A tu EU može podržati ulaganja u infrastrukturu koja su potrebna za ovu situaciju i koja također ide ruku pod ruku s NATO planovima.

Očekujem od summita u Varšavi da NATO donese jasnu odluku i obveze koje se odnose na sve članice NATO, tako da razina obrane i zaštite bude ista za sve države članice, bez obzira na to gdje se nalaze geografski. Trenutno veliki problem pravi cyber prijetnje te EU i NATO mogu da učine više na tom pitanju kao i na jačanju partnerstva sa zemljama nečlanicama.

Sigurnosna situacija u Europi je sve teža. Da li vas to zabrinjava?

Kratak odgovor je da, naravno. Mi smo svi vidjeli posljedice humanitarnu katastrofe u Siriji, nestabilnost u susjednim zemljama Europe i na žalost mnogo terorističkih napada u Europi. Libija je i dalje nestabilna i ovaj južni susjed Europe i dalje je vrlo krhak i buran. Plus, naravno, ruske aktivnosti u Ukrajini gdje nažalost, još uvijek ne vidim nikakve promjene. To sve znači da Europa mora učiniti više u vezi sigurnosti svih naših članica i vlastite obrane.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


šest × = 6

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>