Dom / LJUDI / Europski parlament raspravlja o prioritetima slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Europski parlament raspravlja o prioritetima slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a

Slovačka je 1. srpnja zamijenila Nizozemsku na čelu Vijeća Europske unije. Narednih šest mjeseci zemlja želi ojačati gospodarstvo i zajedničku politiku migracija i azila, modernizirati zajedničko tržište te raditi na globalnoj prisutnosti EU-a. Uz sve to, predsjedništvo se treba baviti stanjem u EU-u nakon britanskog referenduma. Evo što očekuju slovački zastupnici u Europskom parlamentu koji će o slovačkom predsjedanju raspravljati na sjednici 6. srpnja 2016. s premijerom Robertom Ficom.

Anna Zaborska, EPP

Slovačko predsjedanje dokaz je da smo danas partneri velikim državama članicama. Naši političari i službenici vodit će i završavati pregovore o važnim pitanjima, na korist ne samo Slovačkoj već i cijeloj Uniji. Naše predsjedanje pokrivat će početak pregovora o izlasku iz EU-a s UK. Radi se o velikom izazovu ne samo za slovačku diplomaciju, već za cijelu Uniju jer nitko s tim nema iskustva. Bit će teško, s jedne strane sačuvati vrijednosti ekonomske suradnje te, s druge strane, pokazati kako članstvo daje državama i građanima prednosti koje idu dalje od bilateralnih trgovinskih sporazuma.

Vladimir Manka, S&D

Europska unija suočava se s velikim pritiscima: ekstremizam, nacionalizam i skepticizam u pogledu zajedničke valute sve su veći. Imigracijska kriza, klimatske promjene, energetska sigurnost, izbjegavanje plaćanja poreza, utaje poreza, zajednička sigurnosna i obrambena politika, digitalna unija, roaming, tržište rada, pomoć manje razvijenim regijama i mladim ljudima – sva ta područja zahtijevaju zajednička rješenja. Naša je ambicija poboljšati otpor EU-a na unutarnje i vanjske krize te vratiti povjerenje građana u zajednički europski projekt. U kontekstu britanskog referenduma ne trebamo političare koji stvaraju pritiske, svađe i mržnju, već koji će postaviti zajedničke interese ispred svojih vlastitih.

Branislav Skripek, ECR

Slovačko predsjedanje vidim kao povijesnu priliku, ne samo za moju zemlju. Pruža nam priliku da vratimo povjerenje u EU, projekt koji je bio inicijativa političara koji nisu željeli da se ponovi horor svjetskih ratova. Brexit je hladan tuš za Europsku uniju. Ovo je povijesni presedan iz kojeg moramo naučiti. Politički cilj mojih kolega u ECR-u je bio reforma Europske unije i to poštujem. Treba naglasiti da je jasno kako će Brexit naštetiti Britancima. Kampanja za izlazak iz EU-a bila je puna obmana. S obzirom na to da su mogući novi referendumi u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj o izlasku iz saveza s Velikom Britanijom, stvari se još mogu razviti na zanimljiv način.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam × 7 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>