Dom / LJUDI / Do 27g šećera po limenci
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Do 27g šećera po limenci

Pića i energetski napitci koji sadrže kofein ne bi trebali prikazati tvrdnje da pomažu u povećavanju pozornosti i koncentracije, jer će to potaknuti visoku potrošnju šećera među adolescentima, koji su i najveća skupina potrošača energetskih pića, tvrdi Zdravlje odbora.
“Od statistike znamo da su mnogi mladi ljudi, pa čak i djeca zavisna od energetskih pića”, rekla je glavna zastupnica Christel Schaldemos. “Dakle, to nije samo kofein ali i šećer. Nećemo reći da odrasli ne bi trebali piti kavu ili energetske napitke. Mi jednostavno ne želimo zaraditi mnogo novca sa zdravstvenom tvrdnjom za koju  mislimo da nije pogodna za djecu “, dodala je.

U svojoj rezoluciji, zastupnici ističu da Europska komisija i sama smatra da kofein pomaže da se poveća budnost i koncentracija. Adolescenti su najveća skupina potrošača energetskih napitaka. Istraživanja pokazuju da 68 % adolescenata i 18 % djece redovito konzumira energetske napitke.

Do 27g šećera po limenci 

Limenka od 250 ml energetskog pića može sadržavati do 27 g šećera i 80 mg kofeina, iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli i djeca bi trebali dobiti više od 10% svojih dnevnog unosa energije iz slobodnih šećera. Energetska pića su povezana s glavoboljama, problemima sa spavanjem i problemima u ponašanju djece i adolescenata koji ih redovito konzumiraju.

Marina

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 + sedam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>