Dom / POLITIKA / Program Europskog parlamenta tokom sledećeg zasedanja
logo2

Program Europskog parlamenta tokom sledećeg zasedanja

Transatlantski prijenos podataka

Zastupnici će u srijedu popodne s predstavnicima Vijeća i Komisije raspravljati o novom europsko-američkom sustavu zaštite privatnosti kojim bi se zaštitila privatnost građana EU-a čiji se osobni podaci prenose u SAD u komercijalne svrhe. O rezoluciji će glasovati u četvrtak.
Europska komisija je 2. veljače 2016. objavila tekstove pravnih akata kojima će se uspostaviti europsko-američki sustav zaštite privatnosti i Komunikaciju u kojoj se sažimaju mjere poduzete posljednjih godina kako bi se vratilo povjerenje u transatlantski prijenos podataka nakon otkrića o nadzoru iz 2013.
Komisija je u međuvremenu održala konzultacije s odborom sastavljenim od predstavnika država članica i dobila mišljenje tijela za zaštitu podataka u EU-u (radna skupina prema članku 29.), nakon čega Kolegij povjerenika donosi konačnu odluku.

Mjere za rješavanje krize u mljekarskom sektoru

Kako su cijene mlijeka pale u cijeloj EU, te se ne vide znakovi skorog oporavka, zastupnici će u s povjerenikom Philom Hoganom raspravljati u četvrtak o mjerama za ublažavanje pritisaka na proizvođače mlijeka i stabiliziranju njihovih prihoda. Neki od čimbenika koji su prouzročili krizu su: ruska zabrana uvoza iz EU, kraj mliječnih kvota u 2015. godini i pad globalne potražnje.
Parlament je u nekoliko navrata pozvao na zaštitu mljekara i reformu kako bi ih se zaštitilo od šokova na tržištu i kako bi bili pošteno plaćeni.

Energetska unija

Zastupnici će u srijedu popodne na plenarnoj sjednici raspravljati o ulozi građana u Energetskoj uniji i rješavanju problema energetskog siromaštva. O rezoluciji će glasovati u četvrtak.
U rezoluciji koju je sastavila Theresa Griffin (S & D, UK), podupire se plan da se poveća potrošačka kupovna moć alatima za usporedbu cijena i informacijama o programima energetske učinkovitosti. Također se traži da EU fondovi promiču energetsku učinkovitost, samo obnavljanje i druge mjere za smanjenje troškova kako bi se smanjili računi za energiju za građane koji imaju loš ili siromašan pristup energiji.
Rezolucija će doprinijeti budućem radu Komisije na prijedlozima o Energetskoj uniji za izgradnju održive energetske budućnosti za Europu.

Rasprava o jedinstvenom digitalnom tržištu

Novi planovi za daljnje jačanje e-trgovine i usluga, uključujući i mjere protiv neopravdanog geo-blokiranja, za prekograničnu dostavu paketa i jačanje prekograničnih potrošačkih pravila, bit će objavljeni u srijedu 25. svibnja u podne, a zastupnici će o njima raspravlajti s povjerenikom Andrus Ansipom u popodnevnim satima na plenarnoj sjednici. Paket mjera za jedinstveno digitalno tržište uključuje 16 inicijativa koje će biti predstavljene do kraja ove godine. Komisija je do sada predstavila već neke prijedloge: ugovore za ponudu digitalnih sadržaja (npr streaming glazbe), ugovore za on-line i drugu prodaju na daljinu (npr kupnja odjeće online), prekograničnu prenosivost online usluga i uporabu frekvencijskog pojasa 470-790 MHz za mobilne uređaje u EU.
Zastupnici su 19. siječnja 2016. usvojili rezoluciju Evelyne Gebhardt (S&D, Njemačka) i Kaje Kallas (ALDE, Estonija) u kojoj pozivaju na poboljšanje jedinstvenog digitalnog tržišta.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 6 = pedeset četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>