Dom / OBRAZOVANJE / Parlamentni vodič kroz digitalno doba
logo2

Parlamentni vodič kroz digitalno doba

Svaki dan 315 milijuna Europljana koristi internet, ali izazovi i dalje postoje kako za potrošače tako i za tvrtke. Europska komisija predstavila je svoju strategiju za razvoj digitalnog jedinstvenog tržišta u 2015 a Parlament i Vijeća su se dogovorili da zabrane naknadu za roaming u 2017 te jamče ravnopravnost svih internet prometa.

Veliki podaci

Velike količine podataka koji mogu da uključuju evidenciju transakcije ili GPS signala, Komisija smatra da postoji nekoliko važnih pitanja koja treba riješiti kada je riječ o ovim velikim podacima, kao što je određivanje vlasništva i zaštita osobnih podataka ljudi.

Cloud computing

Podaci koji se koriste, pohranjuju i obrađuju koji se nalaze na računalu na daljinu koji mogu da pristupiti putem interneta. Dok prednosti uključuju praktičnost i često manje troškove za potrošače, rizici uključuju pad osjetljivih podataka u pogrešne ruke.

E-commerce

Trgovačka roba koja se kupuje preko interneta, prema Europskoj komisiji, samo 15% potrošača koji kupuju on-line kupuju od trgovca sa sjedištem u drugoj zemlji EU zato što su troškovi dostave veći.

Geo-blokiranje

Praksa nekih tvrtki koji nepotrebno zaustavljaju potrošače da koriste njihove on-line usluge u drugoj zemlji, često bez opravdanja a preusmjeravaju promet ka lokalnom tržištu s različitim cijenama i proizvodima od onih u drugim zemljama.

Zastupnici su rekli da je neopravdano blokirati korisnike u pristupu roba i usluga na temelju IP adrese, poštanske adresu ili zemlju i rekli su da sa ovom praksom treba prestati.

Net neutralnost

Načelo da internet provajder treba tretirati sve online sadržaje, web stranice i platforme jednako bez blokiranja ili usporavanja konkurentskih web stranica ili usluga. Garancija net neutralnosti je dio telekom paketa i ovaj zakon je stupio na snagu 30. travnja.

Roaming

Sposobnost da budete u mogućnostu da telefonirate, šaljete poruke ili primate podatke kada ste izvan svoje mreže, najčešće u stranoj zemlji. Prema pravilima odobrenim od strane Parlamenta i Vijeća, roaming naknade na pozive, slanje poruka i korištenje podataka će biti zabranjeno od 15. lipnja 2017. godine.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− pet = 3

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>