Dom / EKONOMIJA / Tribina: “Garancija za Mlade:dvije godine poslije”
logo2

Tribina: “Garancija za Mlade:dvije godine poslije”

Nezaposlenost mladih jedan je od gorućih problema Europske unije. Prema podacima Eurostata, u 2015. godini prosječna stopa nezaposlenosti mladih u EU-u kretala se oko 22%, a Hrvatska je zabilježila 3. najvišu stopu nezaposlenosti mladih u EU (43%), odmah iza Grčke (49,8%) i Španjolske (48,3%).

Kao jedan od instrumenata za borbu protiv ovih poražavajućih podataka Europska unija je 2014. pokrenula Garanciju za mlade – strukturnu reformu kojom se sve osobe mlađe od 25 godina (u Hrvatskoj mlađe od 30 godina!) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude za posao, pripravništvo ili edukaciju u roku od 4 mjeseca od napuštanja ili završetka formalnog obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena na zavodu za zapošljavanje ili ne. Za provedbu programa, Hrvatska je na raspolaganje za razdoblje od 2014.-2020. dobila više od 132,54 milijuna eura iz sredstava strukturnih fondova EU, dok uz sufinanciranje iz državnog proračuna taj iznos doseže gotovo 150 milijuna eura. Cilj je tribine Garancija za mlade: dvije godine poslije, koja se održava ovog četvrtka 5. svibnja, konstruktivna rasprava o funkcioniranju “Garancije za mlade” u hrvatskom kontekstu i o tome koji su rezultati postignuti u korištenju dodijeljenih sredstava.

Tribinu organiziraju Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Mreža Mladih Hrvatske, a u ulozi govornika sudjelovat će: Ivana Maletić (EPP), zastupnica u Europskom parlamentu, članica Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Mario Bebić, pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Luka Rajčić, voditelj Službe za programiranje i projekte iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava Mislav Balković, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u obrazovanju Ana Miličević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Sven Janovski, potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske Raspravu će moderirati Maja Sever, a prethodit će joj prezentacija zastupnice Ivane Maletić, te kratko izlaganje iskustva iz prve ruke dvoje mladih korisnika mjera “Garancije za mlade” Antonije Petković i Ivana Nekića.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 × = četrdeset osam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>