Dom / EKONOMIJA / Prepoznajmo prava radnika i njegovatelja u kućanstvima u EU
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Prepoznajmo prava radnika i njegovatelja u kućanstvima u EU

Radnici i njegovatelji u kućanstvima, od kojih su većina migrantice, trebaju dobiti službeni status u EU. Prepoznavanjem njihovog rada kao “pravog” posla obeshrabrilo bi se iskorištavanje, trgovina ljudima i prisilan rad, rekli su zastupnici u rezoluciji  usvojenoj u četvrtak. Europski parlamentarci preporučuju uspostavu jednostavnih modela upravljanja između poslodavca i radnika, navodeći primjere u Belgiji i Francuskoj, kako bi se stalo na kraj nesigurnim i neprijavljenim kućanskim poslovima.

“Radnici i njegovatelji daju nam mogućnost da slijedimo svoju karijeru i uživamo u našem društvenom životu. Mi im s povjerenjem dajemo pristup našim domovima, našoj djeci i našim roditeljima. No, oni su nevidljivi, neprijavljeni, žrtve nesigurnosti i socijalne isključenosti. Također, većina su žene, imaju dugo radno vrijeme, bez slobodnih dana, bez zdravstvenog osiguranja ili mirovinskog plana, rekla je izvjestiteljica EP-a Kostadinka Kuneva (GUE/NGL, EL).

“Naše sve starije stanovništvo kao i činjenica da su žene sve prisutnije na  tržištu rada znači da imamo sve veću potrebu za njima. Ipak, države članice i dalje dopuštaju da oni rade na “crno”, dodala je Kuneva.

Dostojanstvo za domaće radnike

Zastupnici smatraju da bi radnici u kućanstvu i njegovatelji trebali biti uključeni u sve nacionalne zakone o radu i protiv diskriminacije te im treba omogućiti  da se učlane u sindikate. Također ističu potrebu da države članice zajamče dostupnu i cjenovno pristupačnu kvalitetnu skrb za djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe, čime se razlozi za neslužbeno i nesigurno obavljanje tih poslova svode na najmanju moguću mjeru. Istovremeno treba raditi na promicanju  zapošljavanja u uslugama socijalne skrbi.

Zastupnici pozivaju na profesionalizaciju posla za radnike u kućanstvu i njegovatelje, što podrazumijeva da se radnicima u određenom sektoru priznaju prava u vezi sa zaposlenjem i prava na socijalnu zaštitu, kako bi se stalo na kraj nesigurnom radu na “crno”. Isto tako traže donošenje okvira za priznavanje statusa neprofesionalnim njegovateljima kako bi im se pružila naknada i minimalni standardi socijalne zaštite dok obavljaju poslove u području njege.

Manjak inspekcije

Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog manjka inspekcija u svrhu nadgledanja, praćenja i nadzora zapošljavanja radnika u kućanstvu i njegovatelja koje provode poduzeća i agencije za zapošljavanje  Pozvali su države članice da poduzmu potrebne napore za poboljšanje inspekcija i pronađu inovativne metode nadzora kojima se poštuje privatnost.  Samo odgovarajuća inspekcija i kazne mogu zaustaviti trgovinu ljudima i financijsko iskorištavanje domaćih radnika,

Napomena urednicima

Prema podacima Međunarodne organizacije rada u sektoru rada u kućanstvu 2010. bilo je zaposleno više od 52 milijuna radnika u cijelom svijetu te dodatnih 7,4 milijuna radnika u kućanstvu mlađih od 15 godina. Većina radnika u tom sektoru čine žene, koje su na svjetskoj razini 2010. predstavljale 83 % svjetske radne snage u kućanstvu, dok je u EU-u taj postotak iznosio 88 %, odnosno 2,5 milijuna žena.

Primjeri uspješnih modela koji su pozitivno utjecali na socijalna i radnička pitanja u tom sektoru, su „bonovi za usluge” koje je uvela Belgija ili „bon za univerzalne usluge” u Francuskoj.

Marina

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


7 + = četrnaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>