Dom / LJUDI / Zaštita najboljeg interesa djeteta: djeca moraju biti na prvom mjestu u prekograničnim slučajevima skrbništva
logo2

Zaštita najboljeg interesa djeteta: djeca moraju biti na prvom mjestu u prekograničnim slučajevima skrbništva

Djeca su ta koja plaćaju cijenu kad država članica neuspješno surađuje u zakonodavnim postupcima kao što su prekogranični sporovi o roditeljskom skrbništvu i odluke o posvajanju, kaže se u tekstu usvojenom u četvrtak. Zastupnici traže da se u okviru obiteljskih sudova uspostave specijalizirana vijeća za brzu obradu prekograničnih slučajeva.
U usvojenom tekstu napominje se da Uredba Bruxelles II.a ima svojih nedostataka, i da je njezina predstojeća revizija dobra prilika za poboljšanje njezinih odredbi.
Zaštita prava djece u sudskim postupcima
EP poziva države članice da u okviru obiteljskih sudova ili tijela za prekogranično mirenje uspostave specijalizirana vijeća za brzu obradu prekograničnih slučajeva povezanih s djecom.  Ti slučajevi uključuju širok raspon scenarija, od prisilnog smještanja djece u drugu državu članicu do otmice djece od strane roditelja i sporova oko  skrbništva u nacionalnim sudovima koji uključuju roditelje različitih nacionalnosti.
EP također traži od država članica da omoguće djeci koja su se našla u obiteljskom prekograničnom sporu pravo na redovit i izravan kontakt sa svojim roditeljima.  Isto tako, države članice moraju roditeljima zajamčiti pravo na redovito posjećivanje te da im tijekom posjeta dopuste korištenje materinskog jezika s djecom.
Izbjegavajte razdvajanje braće i sestara
EP poziva države članice i Komisiju da utvrde pravila i osiguraju da se odluke o posvajanju u nekoj zemlji priznaju u drugoj zemlji, kako bi se izbjegle birokratske prepreke. U tekstu se naglašava da je djeci, bez obzira na oblik dogovora o udomljavanju ili posvojenju, potrebno osigurati smještaj koji im nudi najbolje mogućnosti za održavanje veza s njihovom kulturnom sredinom te učenje i upotrebu materinskog jezika. Na kraju, zastupnici pozivaju tijela država članica uključena u postupke povezane sa skrbi za djecu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi izbjegla razdvajanje braće i sestara i kako bi podržala roditelje, posebno majke.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet + = 8

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>