Dom / POLITIKA / Borba protiv terorizma: Kako Parlament pomaže u borbi protiv prijetnje
logo2

Borba protiv terorizma: Kako Parlament pomaže u borbi protiv prijetnje

Teroristički napadi u Bruxellesu 22. ožujka pokazali su potrebu za boljom suradnjom u borbi protiv terorizma u Europi. Parlament je radio godinama na zakonima kako bi se našao zajednički odgovor, sa zajedničkim mjerama i boljom razmjenom informacija.

Napadi u Bruxelles

Ministri pravosuđa EU-a održali su izvanredni summit dva dana nakon napada u Bruxellesu. Nakon toga potpredsjednica Europskog Parlamenta, Sylvie Guillaume, je rekla: “Europski građani s pravom očekuju konkretne akcije od svojih vlada i EU kako bi se suprotstavili terorizmu. Ovo mora pokriti svaki aspekt prijetnje, od prevencije do zaštite i progona.

Mjere protiv terorizma

Strategija protiv terorizma EU-a donešena je neposredno nakon napada u Madridu 2004. i Londonu 2005. Napadi u Parizu su ubrzali usvajanje novih mjera. Države članice moraju surađivati ​​jedni s drugima ali i sa zemljama izvan EU, naglasili su zastupnici Europskog parlamenta naglasio tijekom rasprave.

Parlament trenutačno radi na dva prijedloga u borbi protiv terorizma koje je Europska komisija predložila krajem prošle godine:
1.Direktiva o kriminalizaciji pripremnih radnji kao što je putovanja u svrhu terorizma,
2.Upute o kontroli oružja i ažuriranje postojećih pravila.

Procjenjuje se da čak 5.000 Europljana su se pridružili terorističkim organizacijama u Iraku i Siriji a borci koji se vraćaju predstavljaju prijetnju sigurnosti. Parlament je donio u studenom prošle godine rezoluciju o sprečavanju radikalizacije i novačenja Europljana. Ova rezolucija predlaže načine za borbu protiv ekstremizma na internetu, u zatvoru i kroz obrazovanje. Na primjer, zastupnici predlažu odvajanje radikalnih zatvorenika u zatvorima i traže veću transparentnost oko vanjskih financijskih tokova.

U prosincu prošle godine Parlament i Vijeće postigli su sporazum o putničkoj direktivi, mjere koje zahtijevaju sustavnije prikupljanje, korištenje i zadržavanje osobnih podataka zrakoplovnih putnika, uključujući datume putovanja, podatke o kontaktu kao i podatke o plaćanju.

Nacrt zakona sada treba biti potvrđen na plenarnoj sjednici, no zastupnici inzistiraju na potrebi očuvanja temeljnih prava ljudi i pronaći pravu ravnotežu između privatnosti i sigurnosti.

Zastupnici Europskog parlamenta će još tražiti dodatne djelatnike za protuteroristički centar Europola u travnju, dok će u svibnju glasovati o jačem mandatu Europola kako bi se unaprijedila sposobnosti agencije.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 8 = dvadeset četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>