Dom / LJUDI / Revizija Dublina: zastupnici odbora za građanske slobode traže ambicioznu reformu i centralizirani sustav azila
Flickr: Claude Moraes
Flickr: Claude Moraes

Revizija Dublina: zastupnici odbora za građanske slobode traže ambicioznu reformu i centralizirani sustav azila

Skori prijedlog reforme dublinskog sustava mora biti ambiciozan i zamijeniti tekuća pravila zajedničkim sustavom raspodjele za sve države članice kako bi se osigurala pravedna i neometana obrada zahtjeva za azil, rekli su izvjestiteljica EP-a za Dublin Cecilia Wikström (ALDE, Švedska) i predsjednik odbora za građanske slobode Claude Moraes (S&D, UK).
 
Pozdravljajući današnju Komunikaciju Europske komisije o migracijama i reviziji Dublinske uredbe (kojom se određuje odgovornost država članica za obradu zahtjeva za azil), zastupnica Cecilia Wikström, koja će voditi rad Parlamenta na prijedlogu zakona, izjavila je:
 
“Europa u zadnje vrijeme svjedoči neodgovornoj “utrci do dna” među državama članicama koja se mora zaustaviti. Nadam se da će se Europska komisija usuditi iznijeti dobar dalekosežni prijedlog u skladu sa stavom Europskog parlamenta koji je nedavno usvojen znatnom većinom.
Novi europski sustav azila trebao bi biti temeljen na pravednoj podjeli odgovornosti između država članica. Kriterij prve zemlje dolaska bi se trebao ukloniti iz Dublinske uredbe i zamijeniti pravednim i obaveznim mehanizmom raspodjele između država članica, koristeći formulu na temelju broja stanovnika, bogatstva i prihvatnih mogućnosti”, dodala je.
 
Predsjednik Odbora za građanske slobode Claude Moraes (S&D, UK) izjavio je:
 
”Revizija Dublinske uredbe bit će ključan korak u osiguranju humanog i organiziranog odgovora na najveću izbjegličku krizu u Europi od Drugog svjetskog rata. Imajući to na umu, ključno je da EU ima svoje mjesto u sustavu azila koji je baziran na načelima solidarnosti i podjele odgovornosti između država članica, kao što je istaknuto u nedavnim prijedlozima Parlamenta za cjeloviti pristup problemu migracija. 
 
Odbor za građanske slobode spreman je raditi na poboljšanju sustava azila EU-a kako bi se osiguralo da se posebni migracijski pritisci s kojima se suočavaju države članice na vanjskim granicama EU-a uzmu u obzir, istaknuo je Moraes.
 
Napomena za urednike:
 
Odbor za građanske slobode izglasao je 16. ožujka nezakonodavnu rezoluciju “Cjelovit pristup migracijama”, koju su pripremile Roberta Metsola (EPP, Malta) i Kashetu Kyenge (S&D, Italija).  U tekstu zastupnici zahtijevaju radikalnu reviziju Dublinske uredbe kako bi se osigurala podjela odgovornosti, solidarnost i brža obrada zahtjeva za azil. Također se pozivaju države članice da ispoštuju svoje obveze u vezi preseljenja izbjeglica i ukazuje na nužnost obvezujućeg plana preseljenja na razini EU-a. 
Nacrt rezolucije na rasporedu je na plenarnoj sjednici Parlamenta 13. travnja u Strasbourgu.
 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


2 × = četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>