Dom / LJUDI / Komisija podržava isporuke pomoći Grčkoj putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU
logo2

Komisija podržava isporuke pomoći Grčkoj putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU

Danas, dva kamiona napunjena sa 150 električnih grijača, 100 kreveta, 50 šatora, 150 protupožarnih alarma, 32 aparata za gašenje požara i 500 deka koje je donirala Švedska, kao i 100 poljskih kreveta i 1.000 jastuka koje je ponudila Njemačka stigli su u Grčku, kao dio najnovije serije materijalne pomoći od strane mehanizma za civilnu zaštitu Europske Unije. Troškovi prijevoza isporuke su sufinancirane od strane Europske komisije.

Tijekom proteklog tjedna Austrija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Litva, Španjolska, Švedska kao i Norveška su dostavile tisuće hitno potrebnih artikala u Grčku. Ova materijalna pomoć uključuje smještajne kontejnera, zimske šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijače, električne generatore, spremnike za vodu i crpke.

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć Christos Stylianides, pozdravio je znatan stupanj donacija rekavši:
S obzirom da je Grčka aktivirala mehanizam civilne zaštite u prosincu prošle godine za podršku izbjeglicama, 17 zemalja su se uključili u ovoj dobrovoljnoj akciji koje su za sad isporučile više od 87.000 predmeta materijalne pomoći, zahvaljujem se svim zemljama koje su usmjerile podršku do sada, a posebno njihovim organima civilne zaštite. Više pomoći je i dalje potrebno jer nema sumnje da su humanitarne potrebe izbjeglica u Grčkoj i dalje visoke.”

Mehanizam za civilnu zaštitu mogu aktivirati državi članice ili zemlje izvan EU u slučaju da im je potrebna pomoć oko izbjeglica. Europska komisija potom koordinira pomoć od strane država sudionica, a može sufinancirati prijevoz materijalne pomoći i stručnjaka u toj zemlji do 85% njene vrijednosti. Osim Grčke, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija aktivirala je mehanizam civilne zaštite od lipnja 2015. Za razliku od novog nacrtaja za hitnu pomoć koju je predložila Komisija, Mehanizam civilne zaštite Europske unije (EUCPM) oslanja se na dobrovoljne donacije od strane zemalja sudionica.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


dva × 3 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>