Dom / LJUDI / Radikalna reforma pravila
logo2

Radikalna reforma pravila

Dosadašnji neuspjeh zajedničkog europskog sustava azila u snalaženju sa sve većim brojem migranata poziva na radikalnu reformu Dublinskih pravila, rekli su zastupnici Odbora za građanske slobode. Oni predlažu uspostavu središnjeg sustava za prikupljanje i raspodjelu zahtjeva za azil.

“Ozbiljnost situacije je ogromna. Prošle godine u našim morima utopio se 3,771 čovjek, a ove godine poginulo je već više od 450 ljudi, uključujući 77 djece. Vrijeme je za akciju u svim aspektima – i na to poziva ovaj izvještaj”, rekla je izvjestiteljica Roberta Metsola.

U 2015. godini, 1,83 milijuna osoba pokušalo je nezakonito prijeći vanjsku granicu EU-a (u usporedbi s 282,500 u 2014.), a u EU, Norveškoj i Švicarskoj podneseno je 1,4 milijuna zahtjeva za međunarodnu zaštitu , uz stalni porast od travnja. Oko preseljenja, zastupnici inzistiraju na tome da EU treba “obvezni zakonodavni pristup”, koji da bi imao utjecaj, mora osigurati preseljenje “smislenog” broja izbjeglica u odnosu na ukupne brojeve onih koji traže azil u EU.

O funkcioniranju “hotspotova”, Odbor za građanske slobode poziva na tehničku i financijsku pomoć za zemlje članice u koje izbjeglice prvo dolaze, kao što su Italija i Grčka, koje će im omogućiti da registriraju sve migrante, te od država traži da prihvate pomoć. Zastupnici su također ukazali na ranjiv položaj maloljetnika, posebno onih koji putuju sami, te pozivaju na sustav zaštite djece kako bi se spriječilo zlostavljanje i iskorištavanje.

Izražava se zabrinutost zbog odluke pojedinih zemalja članica koje su zatvorile svoje unutarnje granice ili uvele privremene kontrole, budući da te mjere dovode u pitanje pravilno funkcioniranje schengenskog prostora.

 

 

 

 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet − = 4

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>