Dom / MOTO/PUTOVANJE / Schengen: Kako vratiti na snagu zonu slobodnog kretanja
auta

Schengen: Kako vratiti na snagu zonu slobodnog kretanja

Parlamentarni odbor za građanske slobode i pravosuđe raspravlja u ponedjeljak, 21. ožujka, s predstavnicima Europske komisije o prijedlogu nove strategije da se vrati na snagu Schengenski prostor koji je narušen privremenim graničnim kontrolama od strane nekoliko država članica usred imigracijske krize. Jačanje vanjskih granica cilj je nakon dogovora s Turskom na Europskom vijeću 17. i 18. ožujka.

Europska komisija objavila je 4. ožujka plan Povratak Schengenu koji uključuje mjere za jačanje vanjskih granica EU-a te poboljšanje sustava za traženje azila.

Plan je odgovor na privremeno podizanje unutarnjih granica i strože kontrole od strane nekoliko država članicakao što su Belgija, Danska, Švedska, Austrija, Njemačka i Francuska, zbog terorističkih prijetnji i izbjegličke krize.

Odbor za građanske slobode debatirat će o strategiji s predstavnicima Komisije u sklopu šire rasprave o stanju Schengena. Odbor je 16. ožujka usvojio izvješće kojim se zagovara centralizirani sustav za izdavanje azila s nacionalnim kvotama, koji bi osigurao pravednu raspodjelu, zajedničku odgovornost, solidarnost i efikasnost pri rješavanju molbi.

Tijekom sastanka Europskog vijeća 17. i 18. ožujka, čelni ljudi vlada država članica dogovorili su s Turskom kako se nezakoniti imigranti vraćaju s grčkih otoka tu državu, dok će za svakog sirijskog građanina koji se vrati u Tursku, po jedan građanin biti zakonito preseljen.

Tijekom svog govora na samitu predsjednik Schulz istaknuo je kako dogovor ne može zamijeniti zajedničku politiku azila te se založio za osnivanje zajedničke obalne i granične straže, prema prijedlogu Komisije.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Meeting of the EP Conference of Presidents

Zaštita vanjskih granica: provjera putnika kojima nije potrebna viza

Europski parlament usvojio je u  četvrtak nova pravila prema kojima će državljani trećih zemalja kojima ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam + 2 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>