Dom / EKONOMIJA / EU i Filipini pokreću pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini
parlament
PHOTO: Flickr.

EU i Filipini pokreću pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini

„Pokretanje pregovora s Filipinima bit će važna prekretnica u odnosima između EU-a i Filipina te nov dokaz angažmana EU-a u jugoistočnoj Aziji.”

Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström i filipinski ministar trgovine i industrije Gregory Domingo danas su dogovorili početak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Filipina.

Obje strane imaju za cilj sklapanje sporazuma kojim bi se obuhvatio širok raspon pitanja, uključujući ukidanje carina i drugih prepreka trgovini, uslugama i ulaganjima, pristup tržištima javne nabave te dodatna pravila u području tržišnoga natjecanja i zaštite prava intelektualnog vlasništva. Budući sporazum uključivao bi i sveobuhvatno poglavlje kojim bi se osiguralo da bliskije gospodarske odnose između EU-a i Filipina prate zaštita okoliša i društveni razvoj.

„Pokretanje pregovora s Filipinima bit će važna prekretnica u odnosima između EU-a i Filipina te nov dokaz angažmana EU-a u jugoistočnoj Aziji”, izjavila je povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström. „Filipini su jedno od najbrže rastućih gospodarstava u regiji posljednjih godina. Trebamo osigurati da naša poduzeća imaju prave uvjete za iskorištavanje velikog potencijala tog tržišta od 100 milijuna potrošača.”

Očekuje se da će prvi krug pregovora započeti na Filipinima u prvoj polovini 2016.

Kontekst

Filipini su jedna od 10 članica Udruženja država jugoistočne Azije (AESAN) te peto najveće gospodarstvo u regiji i drugo najveće tržište ASEAN-a. To je i peta država ASEAN-a koja će započeti pregovore o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om.

U cjelini je ASEAN osmo najveće gospodarstvo u svijetu i treći najveći trgovinski partner EU-a izvan Europe, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Bilateralna trgovina robom i uslugama između EU-a i ASEAN-a 2013. dosegnula je vrijednost od 235 milijardi EUR.

Pregovori o međuregionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini s ASEAN-om pokrenuti su 2007., ali su 2009. privremeno zaustavljeni kako bi se prešlo na bilateralni format pregovora. Ti bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini zamišljeni su kao temelj izgradnji budućeg međuregionalnog sporazuma. EU je dosad zaključio bilateralne sporazume sa Singapurom (2014.) i Vijetnamom (2015.).

Filipini su šesti najveći trgovinski partner EU-a u ASEAN-u te 44. u svijetu. Vrijednost izvoza robe iz EU-a na Filipine 2014. iznosila je 6,8 milijardi EUR, a uvoza iz Filipina u EU 5,7 milijardi EUR. Time je EU četvrti najveći trgovinski partner Filipina. EU na Filipine izvozi uglavnom prijevoznu opremu (31 %), strojeve (15 %), prehrambene proizvode (13 %), kemikalije (11,5 %) i elektroničke sastavne dijelove (11 %). Izvoz Filipina u EU sastoji se uglavnom od uredske i telekomunikacijske opreme (45 %), strojeva (15 %), prehrambenih proizvoda (12,5 %) te optičkih i fotografskih instrumenata (11 %).

Vrijednost trgovine uslugama između EU-a i Filipina 2013. iznosila je 3 milijarde EUR.

EU je i najveći strani ulagatelj u Filipine, s izravnim stranim ulaganjima u tu zemlju u vrijednosti od više od 6,2 milijarde EUR.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 × = četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>