Dom / LJUDI / Svako četvrto dijete u Europi u riziku od siromaštva
child
PHOTO: Ilustrated Flickr.

Svako četvrto dijete u Europi u riziku od siromaštva

Siromaštvo je svakodnevnica mnoge djece u Europskoj uniji gdje je čak svako četvrto dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. U ponedjeljak, 23. studenog, zastupnici su raspravljali te u utorak, 24. studenog, usvojili rezoluciju u kojem se traži od država članica da osnaže napore u borbi protiv dječjeg siromaštva.

Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, sva djeca imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, dom, igru i uravnoteženu prehranu. Međutim, ni u Europi stanje nije u skladu sa željama. Prema podacima Eurostata, u 2014. oko 26 milijuna djece (mlađe od 18 godina) u riziku su od siromaštva i socijalne isključenosti, što predstavlja 27,7 posto djece unutar EU28.

Djeca žive u siromaštvu u svim državama članicama, međutim, postotci se značajno razlikuju. Najveći rizik od siromaštva je u Rumunjskoj (51%), Bugarskoj (45,2%) i Mađarskoj (41,4%), dok je najmanji u Danskoj (14,5%), Finskoj (15,6%) i Švedskoj (16,7%).

Hrvatska spada negdje u sredinu ljestvice, s 29% djece u riziku od siromaštva.

Problem loše prehrane među djecom raste u Europi. Prema UNICEF-u, u Estoniji, Grčkoj i Italiji, postotak djece koja u prehrani nemaju meso, piletinu ili ribu svakog drugog dana udvostručen je od 2008.

Siromaštvo nije samo pitanje novca. Osim nemogućnosti da se pokriju osnovne potrebe, siromaštvo je povezano sa socijalnom isključenošću i manjim pristupom dobrim zdravstvenim uslugama i obrazovanju. Djeca samohranih roditelja u većem su riziku.

U ponedjeljak, 23. studenog, zastupnici su raspravljali te u utorak, 24. studenog, usvojili rezoluciju u kojem se traži od država članica da djeca budu prioritet u svim mjerama koje se donose. Jedna od preporuka je da se djeci svih uzrasta omogući besplatno, kvalitetno javno obrazovanje.

“Politika štednje stvorila je stanje koje se pogoršava”, upozorava Inês Cristina Zuber (GUE/NGL, Portugal). “Države članice moraju osigurati pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama i socijalnim službama za djecu, te njihovim obiteljima.” Također, države članice trebaju rješavati nezaposlenost i promicati sigurnost radnog mjesta, uravnoteženu prehranu i adekvatan smještaj.”

Tekst je usvojen s 569 glasova “Za”, 77 glasova “Protiv” i 49 suzdržanih.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


četiri + 9 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>