Dom / POLITIKA / Plenković: Lokalni izbori u Ukrajini uglavnom u skladu s međunarodnim standardima
14109486602_7043391357_z

Plenković: Lokalni izbori u Ukrajini uglavnom u skladu s međunarodnim standardima

Predsjednik Delegacije EP za Ukrajinu Andrej Plenković predvodio je Promatračku misiju EP-a na lokalnim izborima u Ukrajini koji su održani u nedjelju, 25. listopada. Zastupnici, među kojima je i drugi hrvatski zastupnik Tonino Picula, boravili su u Kijevu, Harkivu, Dnjepropetrovsku i Odesi. Izaslanstvo EP-a dio je šire promatračke misije koju je vodila Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi / Ured za demokratske institucije i ljudska prava (OESS/ODIHR) te Vijeće Europe / Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe. Glavna svrha misije bila je pratiti provode li se izbori u skladu s međunarodnim obvezama Ukrajine i nacionalnim zakonima.

U ime Promatračke Delegacije EP njen predsjednik Andrej Plenkovic dao je sljedeću izjavu:

“Drago nam je što smo ovdje na poziv ukrajinske Vrhovne rade. Misija je još jedna potvrda značaja kojeg Europski parlament pridaje Ukrajini, kao i važnosti ovih izbora za konsolidaciju ukrajinske demokracije i europskog puta zemlje”.

Izaslanstvo EP-a smatra da su lokalni izbori u Ukrajini provedeni pretežito u skladu s međunarodno priznatim standardima. Moramo imati na umu delikatan politički, ekonomski, društveni, humanitarni i sigurnosni kontekst u kojima su održani. On podrazumijeva protupravnu aneksiju Krima te privremenu okupaciju dijelova oblasti Donjecka i Luganska od strane ilegalnih oružanih skupina uz rusku potporu, gdje izbori nisu mogli biti održani što je onemogućilo glasovanje za preko 5 milijuna Ukrajinaca. Prognanicima treba omogućiti korištenje biračkog prava u mjestu njihovog uobičajenog prebivališta na predstojećim izborima u skladu s ukrajinskim zakonima i u sigurnom ozračju.

Nakon Majdanske revolucije te prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u 2014., lokalni izbori u listopadu predstavljaju još jednu nacionalnu anketu u novom političkom okruženju te s još višim ulozima, posebno zbog aktualnih napora prema decentralizaciji.

Novi pravni okvir za lokalne izbore usvojen je tek u srpnju te je od strane vlasti bilo potrebno adekvatno objasniti biračima novi izborni sustav. Promatrači Europskog parlamenta ističu kako je u gradovima u kojima su bili prisutni glasovanje provedeno na korektan i miran način. Stalna promatračka misija ODIHR-a će detaljno analizirati provođenje izbora, uključujući i poteškoće u Mariopulju, Krasnoarmijsku i Stavoteu. Uvjereni smo da će svi relevantni akteri odlučno pristupiti popravljanju uočenih nedostataka u izbornom procesu te provesti ključne preporuke sugerirane u završnom izvješću. Ujedno, moramo pohvaliti uložene napore ukrajinskih vlasti, predstavnika političkih stranaka, izbornih povjerenstva, predstavnika civilnog društva i međunarodnih organizacija s kojima smo se susreli tijekom naše misije.

Europski parlament čvrsto podržava Ukrajinu u realizaciji njenog ambicioznog plana reformi. Kroz rad Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-Ukrajina blisko ćemo nadgledati provedbu Sporazuma o pridruživanju kao i Sporazuma o slobodnoj trgovini.”

Ivica

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


5 − = jedan

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>