Dom / EKONOMIJA / Protumonopolska politika: Komisija MasterCardu šalje obavijest o utvrđenim činjenicama u vezi s prekograničnim pravilima i međuregionalnim međubankovnim naknadama
6102889854_45445a7b24_z

Protumonopolska politika: Komisija MasterCardu šalje obavijest o utvrđenim činjenicama u vezi s prekograničnim pravilima i međuregionalnim međubankovnim naknadama

Europska komisija uputila je danas MasterCardu obavijest o utvrđenim činjenicama. U obavijesti se iznosi preliminarno mišljenje Komisije da pravila MasterCarda sprječavaju banke u nuđenju nižih međubankovnih naknada trgovcima na malo u drugoj državi članici Europskog gospodarskog područja (EGP) u kojoj bi međubankovne naknade mogle biti više. Kao rezultat toga trgovci na malo ne mogu iskoristiti niže naknade koje se primjenjuju drugdje, a prekogranično tržišno natjecanje između banaka može biti ograničeno, čime se krše europska pravila o zabrani monopola. U obavijesti o utvrđenim činjenicama navodi se i da se međubankovnim naknadama koje MasterCard naplaćuje za transakcije u EU-u u kojima se upotrebljavaju njegove kartice izdane u drugim regijama svijeta krše europski propisi o zabrani monopola jer se njima utvrđuje umjetno visoka minimalna cijena za obradu tih transakcija. Upućivanjem obavijesti o utvrđenim činjenicama ne prejudicira se ishod istražnog postupka.
Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „Brojni potrošači svakodnevno upotrebljavaju platne kartice kada kupuju hranu i odjeću ili pri kupnji na internetu.Trenutačno sumnjamo da MasterCard umjetno povećava troškove kartičnih plaćanja čime bi nanosio štetu potrošačima i trgovcima na malo u EU-u. Zabrinjavaju nas pravila koja MasterCard primjenjuje na prekogranične transakcije unutar EU-a i naknade koje naplaćuje trgovcima na malo za primanje plaćanja izvršenih karticama izdanima izvan Europe. MasterCard sad ima priliku odgovoriti na naše optužbe.”
Kartična plaćanja imaju ključnu ulogu na jedinstvenom tržištu i za domaću kupnju i za prekograničnu kupnju ili internetsku kupnju. Europski potrošači i poduzeća platnim karticama obavljaju više od 40 % godišnjih bezgotovinskih plaćanja.
Kad god potrošač upotrijebi platnu karticu u dućanu ili na internetu, banka trgovca na malo („banka prihvatiteljica”) banci imatelja kartice („banci izdavateljici”) plaća naknadu koja se zove „međubankovna naknada”. Banka prihvatiteljica međubankovnu naknadu prenosi na trgovca na malo koji je, kao i svaki drugi trošak, uračunava u konačnu cijenu koju naplaćuje potrošačima za svoje proizvode ili usluge. Međubankovne naknade tako se prenose na sve potrošače, čak i na one koji ne upotrebljavaju kartice nego plaćaju gotovinom.
Pitanja koja zabrinjavaju Komisiju:
Banke upotrebljavaju MasterCard za utvrđivanje međubankovnih naknada koje međusobno primjenjuju. Preliminarno mišljenje Komisije jest da MasterCard i stjecatelji njegove licence (koji imateljima kartice izdaju kartice marke MasterCard ili koji za trgovce na malo prihvaćaju transakcije s tim karticama) tvore udruženje poduzetnika. Isto je tako njezino preliminarno mišljenje da se praksama koje su navedene u obavijesti o utvrđenim činjenicama krše propisi EU-a i EGP-a kojima se zabranjuju karteli i druga poslovna ponašanja koja su suprotna tržišnom natjecanju (članak 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije i članak 53. Sporazuma o EGP-u).
U obavijesti o utvrđenim činjenicama posebno su navedena dva razloga za zabrinutost:
Međubankovne naknade još se uvijek bitno razlikuju u različitim državama članicama. Pravilima MasterCarda sprječava se trgovce na malo u državama u kojima su međubankovne naknade visoke u ostvarivanju koristi zbog nižih međubankovnih naknada banke prihvatiteljice iz druge države članice (tzv. „prekogranično prihvaćanje”). Komisija je zabrinuta da se pravilima MasterCarda o prekograničnom prihvaćanju ograničava mogućnosti banaka za prekogranično tržišno natjecanje u cijenama za usluge primanja kartičnih plaćanja te da se tako ograničava tržišno natjecanje i krše propisi EU-a o zabrani monopola, čime se povećavaju cijene za trgovce na malo i za potrošače.
Drugo pitanje zbog kojeg je Komisija zabrinuta jest da visoka razina MasterCardovih „međuregionalnih međubankovnih naknada” nije opravdana. Banka prihvatiteljica plaća te naknade za transakcije u EU-u izvršene karticama MasterCard izdanima u drugim regijama svijeta. Na primjer, naknade koje banka prihvatiteljica plaća kada kineski turist upotrijebi svoju karticu za plaćanje računa u restoranu u Bruxellesu pet su puta veće od naknada koje plaća kada potrošač upotrijebi karticu izdanu u Europi. S obzirom na to da te međuregionalne naknade iznose više stotina milijuna eura svake godine, Komisija je zabrinuta da se tim visokim međuregionalnim naknadama povećavaju cijene trgovaca na malo i da to može dovesti do povećanja cijena proizvoda i usluga za sve potrošače, a ne samo za one koji upotrebljavaju kartice izdane izvan EU-a ili koji plaćaju karticama.
Ako se preliminarno mišljenje Komisije potvrdi, ona MasterCardu može naplatiti novčanu kaznu.
Kontekst:
Obavijest o utvrđenim činjenicama formalni je korak u istrazi koju Komisija provodi u slučajevima sumnje na povredu protumonopolskih pravila EU-a. Komisija u pisanom obliku obavještava predmetne strane o činjenicama koje su protiv njih utvrđene, a strane na njih mogu odgovoriti u pisanom obliku. Adresati mogu ispitati dokumente u istražnom spisu Komisije, odgovoriti na njih u pisanom obliku i zatražiti saslušanje kako bi svoje primjedbe iznijeli pred predstavnicima Komisije i tijela država članica nadležnih za tržišno natjecanje. Komisija konačnu odluku donosi tek nakon što su strane ostvarile svoje pravo na obranu.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


jedan + = 2

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>