Dom / POLJOPRIVREDA / Trgovinski sporazum EU – SAD opet korak bliže
4068118009_5ebdfde04e_z

Trgovinski sporazum EU – SAD opet korak bliže

Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) naziv je trgovinskog sporazuma o kojem pregovaraju Europska unija i Sjedinjene Američke Države. Pregovori oko sklapanja Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja otvoreni su u srpnju 2013., neposredno nakon što je Republika Hrvatska postala članica Europske unije.

Cilj pregovora je uklanjanje prepreka u trgovini (carine, nepotrebni propisi, ograničavanje ulaganja itd.) u širokom rasponu gospodarskih sektora kako bi se olakšala kupovina i prodaja robe i usluga između EU i SAD-a. Radi se o sporazumu od iznimnog geopolitičkoga značaja za EU i SAD, koji neće samo unaprijediti bilateralne trgovinske odnose između dva najveća svjetska gospodarstva već će istovremeno imati velik utjecaj na WTO multilateralni trgovinski sustav. TTIP će omogućiti gospodarski napredak i rast zaposlenosti. Uklanjanje prepreka u bilateralnoj trgovini dat će dodatni poticaj gospodarskom rastu te će proizvodi iz EU ostvariti bolji pristup američkom tržištu.

 

 

Ivica

Nezabudni pozrieť

PHOTO © European Union

Zastupnici pozivaju na ograničenje industrijskih transmasnih kiselina u hrani

EU bi trebala staviti obavezna ograničenja na industrijski proizvedene transmasne kiseline koje mogu povećati rizik ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 3 = osamnaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>