Dom / LJUDI / ŽENE I MEDIJI U HRVATSKOJ
Photo: Flickr

ŽENE I MEDIJI U HRVATSKOJ

Danas je u Novinarskom domu održana tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“ u organizaciji Ureda za Europskog parlamenta u Hrvatskoj u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom. U raspravi organiziranoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sudjelovali su hrvatski europarlamentarci Marijana Petir i Tonino Picula, ravnateljica HINA-e Branka Gabriela Vojvodić te urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, uz moderiranje Domagoja Novokmeta s N1.

 

U iznimno posjećenoj raspravi govorilo se o zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama u medijima u Hrvatskoj, kao i o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru na razini Europske unije.

 

Prisutne su uvodno pozdravili voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dok je raspravu uvodnim izlaganjem otvorila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

 

Zastupnica Marijana Petir, članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u EP-u, među ostalim je poručila „Države članice bi trebale potaknuti medijske tvrtke na usvajanje sustava samoregulacije i kodeksa ponašanja kojima se utvrđuju pravila postupanja kao i kriteriji o medijskoj zaštiti radi promicanja ravnopravnosti spolova a koji bi bili sastavljeni u suradnji sa sindikatima medijske industrije. Potrebno je razvijati jednake mogućnosti i raznovrsne politike koje uključuju mjere protiv zlostavljanja na radnom mjestu, koje će regulirati pitanje porodiljinih i roditeljskih dopusta, fleksibilniji radni aranžman u svrhu uspostave ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, ugovore na neodređeno vrijeme i mogućnost napredovanja na najodgovornije pozicije.”

 

Zastupnik Tonino Picula osvrnuo se na statistike o ženama u medijima, ali i o zastupljenosti žena u Europskom parlamentu: „Brojke nam pokazuju da studij novinarstva završava oko 70 % žena, od čega ih je samo 30 % na upravljačkim pozicijama, a tek oko 7% njih su komentatorice/kolumnistice. U Europskom su parlamentu prije postojala izaslanstva koja među svojim članovima nisu imala nijednu ženu. No, drago mi je što se stvari mijenjaju. Recimo, Hrvatska i Malta su među primjerima koji imaju više zastupnica nego zastupnika u Europskom parlamentu. Kao društvo moramo početi mijenjati činjenicu da je više od 50% našeg društva zakinuto – jedino tako možemo napredovati!”

Po pitanju uvođenja ženskih kvota u novinarsku struku, ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić izjavila je da se „pitanje žena u medijima ne može promatrati odvojeno od položaja žena  općenito, iako je u pitanju specifična struka”. Smatra da kvote nisu dugoročno rješenje.

Urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum također se osvrnula na temu uvođenja ženskih kvota. Smatra da će privatni poslodavci vrlo teško pristati na odredbu o kvotama, spominjući pritom da je u medijskoj kući u kojoj je zaposlena taj omjer u korist žena, uključujući i upravljačku strukturu.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 + = devet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>