Dom / EKONOMIJA / Protudamping: EP usvojio nova pravila za zaštitu europske industrije i poslova
parlament2

Protudamping: EP usvojio nova pravila za zaštitu europske industrije i poslova

Zastupnici su u srijedu usvojili stroža pravila za suzbijanje dampinškog i subvencioniranog uvoza iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Po prvi puta, trgovinskim pravilima zahtijevat će se od trgovinskih partnera i proizvođača izvan Unije poštivanje međunarodnih standarda rada i zaštite okoliša, kako bi se spriječio damping. Cilj je jača zaštita europske industrije i poslova, te suzbijanje nepoštenih trgovinskih praksi trećih zemalja čije se države prekomjerno miješaju u gospodarstvo.

Što je novo:

  • kada se odlučuje o antidampinškim mjerama uzimat će se u obzir utjecaj socijalnog i okolišnog dampinga
  • Europska komisija motrit će okolnosti u izvoznim zemljama. Europske tvrtke moći će se osloniti na izvješća Komisije kada ulažu žalbu
  • europska poduzeća ne moraju pružati nikakve dodatne dokaze o tome da njihovi konkurenti iz trećih zemalja dampingiraju robu na tržištu Unije
  • malim i srednjim poduzećima pružit će se pomoć pri rješavanju proceduralnih pitanja
  • sve uključene strane, posebno sindikati EU-a imat će mogućnost utjecaja na odluke trgovinskih zaštitnih mjera

Europski parlament danas je prihvatio tekst neformalnog sporazuma između glavnih pregovarača, zastupnika EP-a i Vijeća usvojenog 3. listopada.

Sljedeći korak

Nova pravila stupit će na snagu nakon što ih Vijeće službeno odobri i nakon objave u Službenom listu Europske unije.
Kontekst

Europske tvrtke imaju velikih poteškoća konkurirati s uvoznom robom iz trećih zemalja koje imaju višak proizvodnih kapaciteta i subvencionirano gospodarstvo, uglavnom u industriji čelika, aluminija, bicikala, cementa, kemikalija, keramike, stakla, papira i solarnih panela.

Nova će pravila omogućiti EU da odgovori na nepravedne trgovinske prakse uvoza čije cijene nisu tržišno orijentirane već su pod utjecajem državne pomoći.

Citati

„Zaštita od dampinškog i subvencioniranog uvoza iz zemalja koje nisu članice Europske unije predstavljaju jedan od osnovnih mehanizama trgovinske politike EU, a donose se u cilju zaštite tržišta Europske unije i proizvođača u EU od uvoza proizvoda po dampinškim cijenama. Pokretanjem postupka zaštite tržišta te donošenjem antidampinških mjera Unija bi trebala učinkovito štititi svoju industriju od dampinga tj. pružati učinkovitu zaštitu hrvatskih i EU gospodarskih interesa od onih zemalja koje provode politiku niskih cijena i ugrožavaju proizvodnju u EU“, izjavila je Dubravka Šuica.

„Podržavam usvajanje ovog izvješća kojim se jača EU zakonodavstvo u pogledu trgovinske zaštite jer po prvi put se standardi rada i zaštite okoliša uzimaju u obzir, a to sve bez dodatnog opterećenja za EU tvrtke. Posebno podržavam dio uredbe koji se odnosi na pomoć malim i srednjim poduzećima pri ispunjavanju procedura. Ovo izvješće je dobar korak u zaštiti naših tvrtki i vrijednosti njihovih proizvoda od dampinškog i subvencioniranog uvoza“, izjavio je Tonino Picula.

„Plasmanom svojih roba na tržište Unije, a ispod tržišnih cijena na njihovom domaćem tržištu, neke treće zemlje nastoje zauzeti dio tržišta EU. Tako plasirani proizvodi uništavaju europsku proizvodnju i europska radna mjesta. Zaštitom od dampinškog uvoza osiguravamo da je uvoz iz trećih zemalja u skladu s trgovinskim sporazumima“, izjavila je Marijana Petir.

„Iako i Europa često izabire protekcionizam umjesto slobodnog tržišta, slažem se da se moramo zaštititi od netržišnih ekonomija u kojima se političkim dekretom smanjuje cijena sirovine ili rada. Kvaliteta ovog prijedloga je u tome što on ne daje mandat Komisiji da nasumično odabire one kojima će otežavati izvoz u Uniju, već za njezino djelovanje moraju postojati konkretni razlozi u vidu velikih poremećaja u cijeni“, izjavila je Ruža Tomašić.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet − = 2

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>