Dom / POLITIKA / Potrebna jača kontrola vladavine prava na Malti
parlament

Potrebna jača kontrola vladavine prava na Malti

Malta treba osnažiti primjenu vladavine prava. Komisija mora pokrenuti redoviti postupak praćenja i dijaloga kako bi se osigurala nepristrana primjena vladavine prava.

Rezolucija, koju je podržala većina zastupnika u Europskom parlamentu, poziva Komisiju da „uspostavi dijalog s malteškom vladom u pogledu djelovanja vladavine prava“ i provjeri pridržava li se Malta direktiva o sprječavanju pranja novca i kapitalnih zahtjeva.

U rezoluciji se ističe da bi neovisnost tijela za provedbu zakona i pravosuđa mogla biti kompromitirana činjenicom da vlada ima ovlast imenovanja ravnatelja policije i glavnog tužitelja. Zastupnici pozivaju na provođenje neovisne međunarodne istrage, te sudjelovanje Europola, o ubojstvu Daphne Caruana Galizia. Također, zabrinuti su oko programa stjecanja državljanstva, te traže nadziranje takvih programa. Pozivaju Maltu da jasno objavi tko je kupio maltešku putovnicu i sva pripadajuća prava te da se pokrenu zaštitni mehanizmi kako bi se potvrdilo da su svi novi državljani prije kupnje zaista proveli jednu godinu na Malti.

Mnoga izvješća zaključuju da su događaji na Malti proteklih godina doveli do zabrinjavajućeg stanja u pogledu vladavine prava, demokracije i temeljnih prava, među kojima su i sloboda medija i neovisnost policije i pravosuđa.

Glavni problem naveden u rezoluciji jest što malteška policija nije istražila više ozbiljnih optužbi za korupciju i nepridržavanje odredbi o suzbijanju pranja novca i o bankovnom nadzoru, što predstavlja prijetnju vladavini prava. Također, financijsko obavještajna jedinica (FIAU) pod velikim je političkim pritiskom.

Zastupnici žale zbog činjenice da do danas na Malti nije provedena policijska istraga o podacima iznesenima u Panamskim dokumentima i o istaknutim političarima spomenutima u izvješćima FIAU-a, te napominju da su neke od osoba navedenih u izvješćima FIAU-a još uvijek članovi vlade.

Citati

„Na Malti je očito došlo do teškog narušavanja demokratskih vrijednosti kao što su sloboda medija i nezavisnost pravosuđa, ali i do teških slučajeva korupcije i povezanosti političke elite s kriminalnim skupinama. Strogo osuđujem ubojstvo novinarke Daphne Caruana Galizia, a rezoluciju Europskog parlamenta doživljavam kao pomoć EU-a oporavku demokratskih institucija na Malti“, izjavio je Jozo Radoš.

„Europska unija izgrađena je na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i slobode i vladavine prava. Brutalno ubojstvo novinarke Daphne Caruana Galizia koja je istraživala slučajeve korupcije, ugrožava te vrijednosti. Podržavam pozive na neovisnu istragu i korištenje svih pravnih sredstava kako bi se ubojice privele pravdi, a sloboda izražavanja i temeljne vrijednosti Unije trajno zaštitile“, izjavio je Tonino Picula.

„Događaji na Malti proteklih godina doveli su do ozbiljne zabrinutosti u pogledu vladavine prava, demokracije i temeljnih prava, među kojima su i sloboda medija i neovisnost policije i pravosuđa, a ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruana Galizia potvrda je napada na temeljne vrijednosti Europske unije poput slobode izražavanja i informiranja. Istraga o korupciji na najvišim nivoima na Malti ne smije se zaustaviti, a redovitim postupkom praćenja i dijalogom u kojem sudjeluju sve države članice radi zaštite temeljnih vrijednosti EU-a treba se osigurati da na Malti funkcioniraju i zakoni i vladavina prava“, izjavila je Dubravka Šuica.

„Poštovanje vladavine prava osigurava stabilnost društva koje smo mukotrpno gradili. Ubojstvo novinara zbog napisane riječi otkriva mnogo dublji problem od samog nijekanja prava na slobodu govora. Ono možda ukazuje na činjenicu da se vjerojatni kriminal, koji se krije iza tog gnjusnog čina isplati. A to može biti vrlo opasno”, izjavila je Marijana Petir.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


2 × = četrnaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>