Dom / EKO/OKOLIŠ / Zastupnici u Europskom parlamentu odobrili Pariški sporazum i omogućili stupanje na snagu u studenom
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Zastupnici u Europskom parlamentu odobrili Pariški sporazum i omogućili stupanje na snagu u studenom

Europski parlament dogovorio se o ratifikaciji Pariškog klimatskog sporazuma u ime Europske unije u povijesnom glasovanju u utorak. Prvi univerzalni i pravno obvezujući globalni klimatski sporazum, stupit će na snagu sljedećeg mjeseca nakon što su se ispunili potrebni uvjeti ranije nego što se predviđalo. EU će se pridružiti SAD-u, Kini, Indiji i drugim globalnim igračima i odgovornima za ispuštanje stakleničkih plinova na sastanku strana Pariškog sporazuma u studenom u Marakešu.

Parlament je dao suglasnost s 610 glasova za, 38 protiv i 31 suzdržanim za ratificiranje Sporazuma u ime Europske unije.

Ratifikacija najmanje 55 strana Konvencije koje odgovaraju za najmanje 55 % procijenjenih globalnih emisija stakleničkih plinova potrebna je da Sporazum stupi na snagu. Kako je ranije ispunjen prvi uvjet, današnjim glasovanjem ispunjen je i drugi te sporazum može stupiti na snagu.

“Stupanje na snagu Pariškog sporazuma u manje od godinu dana nakon njegova potpisivanja ogroman je uspjeh, s obzirom da je za protokol iz Kyota trebalo osam godina. Današnje glasovanje također znači da je EU i dalje lider kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena“ izjavio je predsjednik EP-a Martin Schulz koji je potpisao dokument o suglasnosti EP-a u prisutnosti glavnog tajnika Ban Ki-moona, predsjednice UN-ove konferencije o klimatskim promjenama Ségolène Royal, slovačkog državnog tajnika Ivana Korčoka u ime Vijeća, te predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

“Europska unija ima dugu povijest vodstva protiv klimatskih promjena”, istaknuo je Ban Ki-moon prije glasovanja. Zahvalio se zastupnicima u Europskom parlamentu i naglasio važnost ratificiranja od strane Europske unije. Dodao je da borba protiv klimatskih promjena nije samo jedan od najvažnijih izazova našeg vremena, već i prilika za izgradnju održivog razvoja i konkurentnog gospodarstva, te stabilnijeg društva.

Većina govornika iz klubova zastupnika naglasila je kako današnje glasovanje također pokazuje da su suradnja i zajedničko rješavanje pitanja jedina sredstva za globalne probleme. Zastupnici su također inzistirali na hitnoj potrebi za provođenjem sporazuma, te za nastavkom pregovora na globalnoj pozornici. “Ovo je rezultat sjajnog zajedničkog rada” čime smo pokazali da „možemo”, rekao je izvjestitelj Giovanni La Via (EPP, IT).

Sljedeći koraci

Sada kada ima suglasnost Europskog parlamenta, Vijeće može formalno donijeti odluku pisanim postupkom, tako da EU, zajedno sa 7 država članica koje su završile postupak ratifikacije, može deponirati ratifikacijski instrument u sjedištu UN-a u New Yorku do petka 7. listopada.

Zastupnici će u četvrtak glasovati o rezoluciji u kojoj navode svoje prioritete za sljedeći krug razgovora koji će početi u studenom u Marakešu, a to su kako podijeliti napore između strana kako bi se ciljevi iz Pariza postigli.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


8 + dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>