Dom / OBRAZOVANJE / Europska komisija i EIB predstavili smjernice o Eurostatovoj obradi JPP-ova
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Europska komisija i EIB predstavili smjernice o Eurostatovoj obradi JPP-ova

Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije i Jan Vapaavuori, potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) predstavili su danas u Bruxellesu novi Vodič za statističku obradu javno-privatnih partnerstava.

Vodič je rezultat zajedničkog rada Eurostata (Ured za statistiku Europske komisije) i EIB-ova Europskog centra znanja za javno-privatno partnerstvo (EPEC).
Ulaganja su ključni prioritet Komisije. Iz tog je razloga Europska komisija u studenome 2014., samo nekoliko tjedana od preuzimanja dužnosti, s EIB-om kao strateškim partnerom pokrenula Plan ulaganja za Europu. Cilj Plana jest podupiranje gospodarskog oporavka poticanjem ulaganja u realno gospodarstvo. U okviru Plana ulaganja za Europu javnim ulaganjima i jamstvima mobiliziraju se privatni kapital i stručna znanja. Očekuje se da će javno-privatna partnerstva, JPP-ovi, imati važnu ulogu u oporavku ulaganja Europe u infrastrukturu.
Međutim, na odluku javnog sektora o ugovaranju projekata kao JPP-ova često utječu očekivanja u pogledu njihove statističke obrade (odnosno učinka na podatke o dugu države i deficitu). Nesigurnost u pogledu procjene statističke obrade JPP-ova može stoga uzrokovati poteškoće i kašnjenja u različitim fazama pripreme i provedbe projekata ulaganja.
Vodičem se ne mijenjaju pravila koja Eurostat primjenjuje pri klasifikaciji JPP-ova, nego je u njemu sadržana analiza najčešćih obilježja postojećih ugovora o JPP-u koja se temelji na tim pravilima te jasan pregled njihova mogućeg učinka na državne financije. Vodič će biti koristan državama članicama i drugim dionicima u JPP-ovima za bolje razumijevanje učinka koji bi obilježja ugovora o JPP-ovima mogla imati na bilance država, a javnim će tijelima pomoći pri donošenju informiranih odluka tijekom pripreme i ugovaranja njihovih JPP-ova. Ovaj je vodič koristan alat kojim se promotorima iz javnog ili privatnog sektora pojašnjava kontekst plana ulaganja te uklanjaju prividne prepreke ulaganjima. Službe tehničke pomoći, kao što je Europski savjetodavni centar za ulaganja, koji su osnovali EIB i Komisija, koristile bi se vodičem pri savjetovanju mogućih podnositelja zahtjeva za informacije.
„Eurostatova pravila o JPP-ovima postala su važna tema, osobito u kontekstu Plana ulaganja za Europu”, izjavio je Jan Vapaavuori, potpredsjednik EIB-a zadužen za savjetodavne službe. „Uvjeren sam da će javna tijela zahvaljujući Vodiču pripremati projekte s više povjerenja te da će iskoristiti prilike koje im se pružaju u okviru stabilnih JPP-ova kako bi mobilizirala privatni kapital i stručna znanja, potičući u konačnici više ulaganja na terenu u cilju poboljšanja života građana.”
Marianne Thyssen, povjerenica zadužena za Eurostat: „Vrlo sam zadovoljna zbog objave novog „Vodiča za statističku obradu JPP-ova”. Namijenjen je svim dionicima, u javnom i privatnom sektoru, koji sudjeluju u naručivanju, financiranju i osnivanju JPP-ova, koristit će tijelima u javnom i privatnom sektoru pri donošenju informiranih odluka kada se koriste JPP-ovima i omogućiti im jasno razumijevanje njihova učinka na bilance država. Nadam se da će ovaj novi Vodič biti koristan i promotorima projekata koji razmatraju podnošenje zahtjeva za potporu iz EFSU-a u okviru Plana ulaganja.”
Prema prikupljenim podacima EPEC-a, u proteklih pet godina u 16 država članica EU-a okončano je 345 novih projekata javno-privatnog partnerstva ukupne vrijednosti veće od 65 milijardi EUR. U tom su razdoblju dva najaktivnija tržišta JPP-ova u EU-u bila Ujedinjena Kraljevina (124 posla vrijednosti veće od 23 milijarde EUR) i Francuska (75 projekata vrijednosti veće od 18 milijardi EUR).

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Photo: Flickr

Svjetski dan humanitarnog osiguranja 2019

Godina 2019. obilježava 70. obljetnicu Ženevske konvencije, zbog toga Europska unija odaje počast obvezama onih ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 − = dva

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>