Dom / EKONOMIJA / Ferber o slučaju Apple: Privlačenje ulaganja kroz posebne porezne tretmane nezakonito je u EU-u
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Ferber o slučaju Apple: Privlačenje ulaganja kroz posebne porezne tretmane nezakonito je u EU-u

Države članice moraju razumjeti kako prema pravilima EU-a nije zakonito privlačiti investicije omogućavanjem posebnih poreznih tretmana tvrtkama, kaže izvjestitelj Markus Ferber (EPP, Njemačka) komentirajući odluku Europske komisije vezano uz Apple i Irsku. Istaknuo je kako povjerenica Vestager ima punu podršku Parlamenta i svih klubova zastupnika, što je potvrđeno na plenarnom zasjedanju 14. rujna.Apple i druge multinacionalne tvrtke objasnile su svoj položaj parlamentarnom odboru za porezne odluke. Što kažu na tvrdnju da se porez treba plaćati tamo gdje se ostvaruje profit?

Oni su si olakšali koliko mogu. Kažu kako imaju posebne porezne odluke na temelju kojih plaćaju porez koji se od njih traži. Prema tome, sve je zakonito. Što se njih tiče, u pravu su. Zato Komisija ne istražuje Apple, IKEA-u, Fiat ili Starbucks. Komisija istražuje Nizozemsku, Luksemburg i Irsku. Multinacionalne tvrtke trebaju plaćati porez kao i sve ostale u tim zemljama.

Države članice moraju to razumjeti. Naravno da mogu privlačiti ulaganja, međutim, prema pravilima EU-a nije zakonito privlačiti investicije omogućavanjem posebnih poreznih tretmana tvrtkama. Dok države to ne shvate, ne možemo se žaliti na poduzeća.

Presuda Komisije o Appleu i Irskoj snažna je poruka kako svi moraju poštivati pravila o državnoj pomoći i plaćati svoj dio poreza.

Ako međunarodne tvrtke plaćaju samo trećinu poreza kojeg plaćaju mala i srednja poduzeća, to moramo promijeniti. Oni koji stvaraju profit u određenoj zemlji na to moraju platiti porez. To trenutno nije slučaj.

Nakon presude Komisije kako izgleda stanjen iz perspektive industrije? Nudi li Europa stabilnu poslovnu klimu za strana ulaganja?

Europa je najrazvijenije jedinstveno tržište na svijetu s 500 milijuna ljudi. Nijedna druga regija na svijetu ne može omogućiti takav pristup. Drugo, EU garantira pravnu sigurnost. Samo je nekolicina tržišta pravno razvijena kao europsko.

U kojem smjeru će se razvijati problem? Hoćemo li vidjeti rekonstruiranje međunarodnog poreznog sustava?

Teško pitanje. Nakon 2008. mislio sam da su sve države na svijetu voljne krenuti prema pravilnoj i pravednoj poreznoj politici. Međutim, ako pogledate ishod, na međunarodnoj razini imamo jedino BEPS sporazum.

Slučajevi državne pomoći u EU-u uzrokuju tržišne nepravilnosti koje moraju biti riješene unutar EU-a. Ne možemo biti dobri u pregovorima s ostalim dijelovima svijeta dok na snazi imamo nepravilne odluke. Stoga cijenim što radi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, ona ima podršku Europskog parlamenta i svih klubova zastupnika.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


5 × dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>