Dom / EKONOMIJA / Energetska potrošnja
Flickr: Dario Tamburrano
Flickr: Dario Tamburrano

Energetska potrošnja

Jedan od načina za smanjenje računa za struju je veća efikasnost, stoga mnogi kućanski aparati, poput lampi, televizora, pećnica i usisavača sadrže standardiziranu oznaku koja pomaže potrošačima da prepoznaju efikasnije proizvode. 

Štednja u energetskoj potrošnji je konkretna jedinica i može se točno odrediti za svaki proizvod. Prave oznake uvedene su 1994., od G (najmanje učinkoviti proizvod) do A (najučinkovitiji proizvod). Naknadno je mjera proširena na A+++ kako bi se potrošačima približila poboljšanja u energetskoj efikasnosti proizvoda. Međutim, s obzirom da je većina proizvoda danas označena s oznakom većom od A – potrošači ponovno nemaju dobru informaciju jer kupovina proizvoda oznake A ne znači da se radi o najefikasnijem mogućem uređaju, dapače.

U utorak, 14. siječnja, Odbor za energiju glasao je za prijedlog izvješća kojim se predlažu izmjene Komisijinog prijedloga. Više od 500 amandmana je predložena, dok je izvjestitelj Dario Tamburrano (EFDD, Italija) predložio kompromisnih 39 amandmana.

Marina

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


7 − = pet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>