Dom / EKONOMIJA / EU bi trebao nastaviti ulagati u sve regije radi poticanja gospodarske i socijalne kohezije
PHOTO: European Union 2018
PHOTO: European Union 2018

EU bi trebao nastaviti ulagati u sve regije radi poticanja gospodarske i socijalne kohezije

Zastupnici će glasovati o pravilima EU-a o financiranju za razdoblje 2021. – 2027. i namjeravaju se usprotiviti rezovima financijskih sredstava namijenjenih regijama.

 

O uvođenju novih pravila kojima se namjerava poduprijeti inovacije, digitalizaciju, energetsku tranziciju, obrazovanje i pristup zdravstvenoj skrbi u svim dijelovima Europe raspravljat će se u srijedu ujutro, a glasovati u podne. Time bi se omogućilo pojednostavljenje postupaka za jačanje projekata začetih na lokalnoj razini te potaknulo manja poduzeća da traže poticajna sredstva.

 

Prema iznosima iz prijedloga koji je podnio Odbor za regionalni razvoj, stope financiranja i ukupan iznos trebali bi ostati na postojećoj razini. Proračun za razdoblje 2021. – 2027. iznosio bi 378,1 milijardu eura što je 14 % više no što je predložila Komisija (330,6 milijarde eura).

 

Manje razvijenim regijama i dalje bi bila namijenjena znatna potpore EU-a s mogućnošću sufinanciranja i do 85 %, a predviđena su i dodatna sredstva za najudaljenije regije. Zastupnici žele veća sredstva i za prekogranične projekte.

 

Kontekst

 

Kako bi se unaprijedile sinergije među fondovima, sveobuhvatna pravila Uredbe o zajedničkim pravilima neće se primjenjivati samo na Fond za regionalni razvoj, Socijalni fond (EFS+) i Kohezijski fond, već i na Europski fond za pomorstvo i ribarstvo. Njima se također ustanovljuju financijska pravila za razdoblje 2021. – 2027. za Fond za azil i migracije, Fond za unutarnju sigurnost te za instrument za upravljanje granicama i vize. Parlamentarni Odbor za regionalni razvoj novim zajedničkim pravilima želi obuhvatiti i Fond za ruralni razvoj. Otprilike trećina ukupnog proračuna EU-a troši se za te fondove.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


jedan × 6 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>