Dom / EKONOMIJA / Konačno glasovanje o EU proračunu za iduću godinu
EP-080211B_PLENARY_2

Konačno glasovanje o EU proračunu za iduću godinu

EP bi u srijedu trebao odobriti dogovor o EU budžetu za 2019.  u kojem se dodatno financiraju Erasmus +, zaštita klime, istraživanje, upravljanje migracijama i borba protiv nezaposlenosti mladih.

 

U  posljednjem EU godišnjem proračunu u ovom sazivu, zastupnici su tražili i izborili se za dodatnih 688.5 milijuna eura, u odnosu na prvotno planirani prijedlog budžeta Komisije, za programe koje smatraju ključnima u poticanju rasta gospodarstva i otvaranju radnih mjesta. Konkretno za Eramsus + (poticanje mobilnosti mladih), Inicijativu za zapošljavanje mladih, Obzor 2020 (istraživanje), i COSME (potpora malim i srednjim tvrtkama).

Pojedinosti vezane uz ova i ostala financijska pojačanja u proračunu , poput borbe protiv klimatskih promjena, upravljanja migracijama, potpore poljoprivrednicima, navedene su u nedavnom priopćenju za medije, nakon postignutog sporazuma s Vijećem, u utorak, 5. prosinca.

 

DODATNE INFROMACIJE

Rasprava: utorak, 11. prosinca

Glasovanje: srijeda, 12. prosinca

 

 

Parlament odlučuje o trgovinskom sporazum EU – Japan

 

EP će u srijedu glasovati o ugovoru o slobodnoj trgovini između EU i Japana, najvećem bilateralnom trgovinskom sporazumu sklopljenom od strane Unije.

 

Sporazumom o gospodarskom partnerstvu između EU i Japana otvara se tržište usluga, stvaraju se zajednička pravila i zajednički standardi u bilateralnoj trgovini. Također, Sporazum će postupno dovesti do uklanjanja gotovo svih carina na robu. Najviše koristi od Sporazuma koji će stupiti na snagu 1. veljače 2019., nakon službene ratifikacije u EP-u i Vijeću, u EU će imati proizvođači vina i žestokih pića, mesa i mliječnih proizvoda, tekstilna i kožna industrija, kompanije koje zanima javna nabava za željeznice, te mala i srednja poduzeća.

Parlament će također razmotritiStrateški partnerski sporazum EU- Japan, kojim se nastoji proširiti područje suradnje s trgovine na ostale sektore.

 

O Sporazumu

Sporazum o gospodarskom partnerstvu, potpisan 17. srpnja 2018., stvara zonu trgovine za 600 milijuna ljudi, te pokriva trećinu globalnog BDP-a i oko 40% međunarodne trgovine. Postupno će ukinuti sve carine, u vrijednosti otprilike 1 milijardu eura godišnje, na europske proizvode i usluge koje se uvoze u Japan.

 

Strateški partnerski sporazum širi područje suradnje na energetiku, obrazovanje, istraživanje i razvoj, borbu protiv klimatskih promjena te borbu protiv terorizma. Prije nego stupi na snagu moraju ga ratificirati države članice EU-a.

 

Još uvijek traju pregovori o posebnom sporazumu s Japanom o zaštiti ulaganja i o uspostavi mehanizma za rješavanje sporova, kako bi se osigurao jednaki i pravedni postupak  EU investitore u Japanu i obrnuto, japanske u članicama EU-a.

 

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava: utorak, 11. prosinca

Glasovanje: srijeda 12. prosinca

Konferencija za medije: srijeda 14:30 – 15:00  – izvjestitelj Pedro Siva Pereira (S&D, Portugal), predsjedatelj Odbora za međunarodnu trgovinu Bernd Lange (S&D, Njemačka), povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− 3 = pet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>